Al notunu başına çal!

ABD Merkez Bankası (FED) 13 Aralık akşamı piyasaların merakla beklediği kararında, faizi tahmin edildiği gibi sabit tuttu. FED üyeleri önümüzdeki dönemde faizin nerede olması gerektiğini düşünüyorsa bu tahminlerin yer aldığı bir projeksiyon tablosu yayınlıyor. Yani, önümüzdeki dönemde faizin nerede olması gerektiğini düşünüyorlarsa bu grafiğe onu yansıtıyorlar. Ama kimin hangi görüşte olduğu açıklanmıyor. Keşke açıklansaydı, kim tükürdüğünü yalamış kim arkasında durmuş anlardık. Bunu niye söylediğimi biraz sonra daha net bir şekilde göreceksiniz. İşte DOT PLOT olarak isimlendirilen bu noktasal grafikte, 2024 yılı için 3 indirim yapılacağı öngörüldü. FED 2023 sonu için 5,1 olarak tahmin ettiği faiz oranını (ki şu anda 5,25-5,50 düzeyinde, yani tutmamış) 2024 yılı için 4,6'ya düşürdü. Bu tahmin FED'in gelecek yıl toplamda 75 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğine işaret ettiği için dolar zayıfladı, altın şahlandı, borsalar ralli yaptı.

Ama cuma günü 2 FED başkanı çıktı, beklenmedik şekilde şahince konuştu, bir çuval incir berbat oldu. Piyasalardaki faiz baharı sona ermedi, ama ağır yara aldı. Nasıl mı New York FED'in Başkanı John Willams toplantıda 2024'te faiz indiriminden bahsetmediklerini, mart ayında indirim beklemeyin çok erken dedi. Ardından Atlanta FED Başkanı Bostic, 2024'ün ikinci yarısında iki adet indirim olabileceğini söyledi... Borsalardaki ralli sona erdi. Dolar kayıplarını geri aldı, en büyük darbeyi altın yedi. 2045 dolara çıkan ons 2018 dolara geriledi. Peki bu tablo kalıcı olacak mı Sanmıyorum, zira bu hareket tamamen spekülatif. En gerçekçi gösterge FED'in görüntüleme grafiğidir. 20 Mart 2024 toplantısında faizin 25 baz puan düşürüleceği 62,7 ihtimalle satın alınıyor. Demek ki, yorumların altı boş. Altıncılar hiç moralini bozmasın, 21 Aralık'ta ABD'nin büyüme hızındaki şok sonuç, resmi tersine çevirir. Nitekim ons haftaya 2025 dolarla başladı. Kurlarda değişim yok. FED'in kararı bize vız geldi, tırıs gitti.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Türkiye'deki yüksek faiz oranları ve enflasyona endeksli tahvil kazançlarının artışını gerekçe göstererek bankacılık sektörünün performansını iyileştirdi. BİST'te bankalar uçuşa geçti. Amerikan bankacılık devi Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın 21 Aralık'taki toplantısında haftalık repo faizini aralıkta 250 baz puan artırarak 42,5'a yükselteceğini tahmin ediyor...