İmanla, aşkla, şevkle!

Türkiye'ye verdiği not kararının bankalar, finans kuruluşları ve kamu finansmanı ve şirketler üzerindeki etkilerini görmek için düzenlediği panelin ardından olumlu değerlendirme yapan FitchRating'denpozitif bir açıklama daha geldi Uluslararası kredi kuruluşu diyor ki:

"Türkiye'de seçim sonrası mali duruştaki sıkılaşma, para politikasının etkinliğini güçlendirdi. Politika tutarlılığındaki bu iyileşme enflasyondaki düşüşü, cari açıktaki daralmayı, uluslararası rezervlerdeki toparlanmayı destekleyecek. Bu gelişme Türkiye'nin kredi notunu yükseltecek. Hükûmetin tasarruflarda büyük kısıntıya gitmesi mali açığı daraltacak. Türkiye'nin kamu maliyesinin; düşük borç seviyeleri, güçlü bir gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman şartları göz önüne alındığında, emsallerine göre kredi gücü olarak kalmaya devam edecek..."

Evet, 3 Mayıs Cuma günü uluslararası kredi kuruluşu Standart and Poors'un not kararı öncesi bu görüşler büyük önem taşıyor. Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize eden SP'nin, cuma akşamı büyük ihtimalle, BB eksi olan kredi notumuzu (Finansal yükümlülüklerini yerine getirme kapasitesine şu anda sahip)diyerek B artı seviyesine yükseltmesi bekleniyor. Sırada 19 Temmuz'da karar açıklayacak Moody's var. Kredi kuruluşları verdikleri notlarla üyelerine dünyada yatırım yapılacak ülkeleri gösterir. İsabetli tespitleretkinliklerini arttırır.Kredi notu, borçlu ülkenin borcunu geri ödeyebilme kapasitesini ya da riskini gösterir...

Peki bu not neden bu kadar önemli Bir defa kredi notu yükselirse Türkiyedaha ucuz ve daha uzun vade ile döviz kredisi kullanır. Sadece sıcak para gelmez, uzun vadeli fonlarla doğrudan yatırımlar da Türkiye'ye akar. Şu anda 306 olan ülkenin dış borçlanmada "risk primi" hızla düşer. Böylece özel sektör ve bankalar dışarıdan kredi kullanırken daha uzun süreyle ve daha ucuz faiz ile borçlanır.