2024 Türkiye'si ve Stratejik Sorunlar

2023 yılına elveda dediğimiz bu günlerde, Türkiye için geleceğe yönelik stratejik sorunları masaya yatıralım.

ABD'NİN VEKİLİ PKKPYD TERÖR ÖRGÜTÜ

Türkiye, 1984'ten beri 39 yıldır PKK bölücü terör örgütüyle mücadele ediyor. Yurt içinde PKK terör örgütü varlığı azaldı. Ancak, Kuzey Irak'ta ve Suriye'de PKK terör örgütü tehdidi arttı. Aslında, yurt dışı dikkate alındığında PYDPKK terör örgütü tehdidinde bir azalma yok. Suriye'deki PYDYPG terör örgütü tehdidi, PKK terör örgütünden yaklaşık 10 kat daha fazla bir güce ulaştı. ABD'nin desteğiyle, yaklaşık 70 bin silahlı teröriste sahip bir devletçik oluşturuldu. Suriye'de oluşturulan bu terör devletçiğinin, Kuzey Irak'la bütünleştirme adımları atılıyor. Türkiye, 9 Ekim 2019'da Suriye'de PKKPYD terör örgütüne karşı düzenlediği, "Barış Pınarı" operasyonunu durdurmayacaktı. 9 Ekim 2019'da başlatılan ve ABD'nin baskısıyla 17 Ekim 2019'da durdurulan "Barış Pınarı Harekâtı", ne yazık ki hedefine ulaşamadı. Türkiye, ABD'nin operasyonu durdurma baskısına "hayır" diyebilmeliydi. Diyemedi

Savaşın çehresi değişti. Günümüzde, HİBRİT ya da 5'inci Nesil Savaş yürütülüyor. Terör örgütlerinin, özel askeri şirketlerin, paralı askerlerin, düzenli orduların ve diğer unsurların sahada yer aldığı bir savaş türü. Maliyeti oldukça düşük. Bu savaş kapsamında, PKKYPG terör örgütü, ABD'nin vekili olarak Türkiye'ye karşı terör eylemleri gerçekleştiriyor. Bir gerçeğin altını çizelim: HİBRİT savaş ya da vekâlet savaşı tanımına göre ABD, vekili PKKYPG vasıtasıyla Türkiye ile savaşıyor. Türkiye'ye ait Silahlı Hava Aracı'nı (SİHA), vekili PKKPYD'yi korumak için Suriye'de düşürdü. Vekilini korumak için, Türkiye'nin Suriye'de düzenleyeceği geniş kapsamlı operasyona hep karşı çıkıyor. Türkiye, ABD'ye rağmen PKKPYD terör örgütüne ve Kuzey Irak'taki PKK terör örgütüne geniş kapsamlı bir operasyon yapmak zorundadır.

PKKPYD terör örgütü tehdit olmaktan çıkarılamazsa ne olur

ABD'nin projesinin birinci ayağında; Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da bir Kürt Devleti'nin kurulması; ikinci ayağında ise İran'da rejim değişikliği yapılması veya İran'ın Suriye gibi parçalanmasıdır. ABD, bu hedefine hızla ilerliyor.

SIĞINMACILARGÖÇMENLER

Suriye'den gelen sığınmacı sayısı, resmi rakamlara göre yaklaşık dört milyon. Suriyeli sığınmacıların ülkelere dağılımına bakıldığında, dikkat çeken bir tablo söz konusu. Lübnan 1 milyon, Ürdün 660 bin, Irak 250 bin, Mısır 130 bin, Almanya 530 bin, İsveç 130 bin, Avusturya 50 bin, Kanada 54 bin, ABD 33 bin, İngiltere 20 bin Suriyeli sığınmacı kabul etmiş.

ABD, Suriye'de terör devletçiği için PKKPYD terör örgütü eliyle demografik yapıyı değiştirdi, sığınmacıların ülkelerine dönmelerini istemiyor. AB, Türkiye'deki sığınmacıların ülkelerine dönmelerini istemiyor. PYDPKK terör örgütü de, sığınmacıların dönmelerini istemiyor, çünkü göç ettirdiği yerleri işgal etti. ABD, haritayı değiştirdi ama en fazla 33 bin sığınmacı kabul etti. Batı, ABD'ye destek oldu ama fazla sığınmacı kabul etmiyor. Körfez ülkeleri, Suriyeli sığınmacı kabul etmiyor. Bu ülkelerin çoğu, Suriye'nin parçalanmasını ve PKKPYD terör devletçiğini destekliyor. 10 bin km uzaktan gelip bölgeye, petrole el koyan ABD'nin amacını Türkiye görmeliydi. Türkiye, ABD ve AB'nin çok açık olan bu göç projesi oyununa gelmemeliydi. Sonuçta, Türkiye, dünyanın en fazla göçmenine ev sahipliği yapan ülke konumuna geldi.

Hiçbir ülke, dünyanın en fazla göçmenini barındıran durumda olmak istemez. Türkiye, dünyanın en fazla göçmenine ev sahipliği yapmakla sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel, güvenlik alanlarında da büyük riskleri sahiplenmiş oldu.

1979'da Sovyetlerin Afganistan'ı işgalinin ardından, Pakistan 4,5 milyona yakın Afgan sığınmacıyı kabul etti. Pakistanlı mülteci uzmanı Cavit Sıddıki, ülkedeki mülteciler tarafından organize edilen suçlar ve terör faaliyetleri nedeniyle sosyal hayatın tehdit altına girdiğinin belirtiyor. Sıddıki, mültecilerin Pakistan'da sosyal hayatı zedelediğinin tam olarak farkına varılmasının 30 yıl sürdüğünü söyledi.