Varsın adı "çözüm süreci" olmasın...
İmralı'ya giden heyet, o heyetin görüştüğü partiler ve görüşmelerin haberini yansıtan medya; yani işin içinde olan herkes meselesinin çözümü konusunda iyimser. Her açıklamada olumlu ve yapıcı ifadeler var, her mesajda büyük dikkat ve özen görülüyor. Böylesine önemli ve tarihi derinliği olan meselede iyimserlik ve yapıcı tutum ve genel ifadeyle çözümün bir parçası olmayı seçmek önemli ve gereklidir.
Buraya kadar gayet iyi
İyi olan bir başka nokta da ezelden beri kesin ve kararlı karşıt tutum sergileyen MHP'nin bu kez öncü ve yol açısı pozisyonda bulunması. Böylelikle, muhtemel bir çözüme engel olabilecek en önemli faktörün devreden çıkık, iyimserler safına liderlik etmesidir.
Herkes ya da çoğunluk iyimser ama hala bir sıkıntı var mı Var, iki sıkıntı var
Birincisi Buraya kadar, yazıda "süreç", "çözüm süreci", "açılım" ya da "Kürt meselesi" tabirlerini kullanmadık. Sebebi, malum sürece öncülük eden MHP'nin ve buna itiraz etmeyen iktidarın, olup bitenler için asla ve kat'a bu kavramları kullanmamalarıdır. "Süreç", "çözüm süreci" ve sadece "süreç" gibi tanımlamaların pazarlık, müzakere ve al-ver gibi çağrışımları olduğu için bundan kaçınıyorlar. Çözüm demeyince Kürt meselesi demek de mümkün değil çünkü bu bakışa göre ortadaki Kürt değil terör meselesidir!
Yine de iyimserliği korumaya devam edelim. MHP Lideri Bahçeli'nin içinde Öcalan'a af olan bir formülü bile önerecek kadar çıtayı yükseğe koyduğu ortamda kavramlara takılmayalım.
Ancak, böylesine kanlı ve sosyalsiyasal yansımaları olan bir meselenin sadece "Sen çağrı yap, örgütün dağılsın. Biz de seni çıkaralım" demekle hallolacağını düşünmek fazla iyimserlik değilse de çok şaşırtıcı Arka planda, kamuoyuna ve hatta partilere açıklanmayan geniş bir plan olmalı. PKK, Öcalan'dan ibaret olmadığı için muhtemelen de vardır.
Bu da bizi ikinci sıkıntıya götürüyor. İktidarın, açıkça ve özgüvenli direksiyona geçmemesine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu anda partilerin çoğunun yürüdüğü yola girmesi ve konumu gereği sürece liderlik yapması gerekiyor. Ayrıca, illa bir pazarlık süreci olmayabilir ama mesele sadece Öcalan'ın umut hakkından ibaret olamayacağına göre, ortada nasıl bir paket olduğunun kamuoyuyla paylaşılmasının zamanı gelmiş bulunuyor. Paket yoksa ve konu sadece Bahçeli'nin formüle ettiği gibiyse bunun da teyid edilmesi şart. İnsanlar, kapalı kapılar arkasında olanlarıolmayanları komplo teorileriyle tahmin edeceklerine, gerçeği tartışsınlar. Her durumda bu daha iyi bir yoldur.