Etki Ajanı

TCK'da yer alan ajanlık ve casusluk suçlarının dışında, yeni yargı paketinde "sosyal medya aracığıyla" Türkiye aleyhine propaganda yürüten "etki ajanları"na karşı da düzenleme yer alacak. Türkiye aleyhinde kara propaganda yapılmasına alan açanlar "etki ajanı" kapsamına girecek. Ülkenin ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Söz konusu suçların caydırıcılığının olması için bu kapsama giren suçlara cezai müeyyideler gelecek. Etki ajanlığı bir suç olarak Türk Ceza Kanunu'na alınacak. Bu kapsamda, Türk vatandaşları, kurum ve kuruluşları ya da Türkiye'de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar suçlu sayılacak. Adalet Bakanı'nın yaptığı bu açıklamalara göre yeni suç 9. yargı paketinin içinde yer alacak ve bu suça üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

Sivil anayasamız olacak diyen iktidarın düşünce ve ifade özgürlüğü anlayışında geldiği nokta bu

Tele 1 televizyonunun 18 Dakika programında Merdan Yanardağ, "Bugünkü iktidar mensuplarının büyük bir bölümü, Diyanet İşleri Başkanı, Suudi Arabistan'ın ve Vehhabi hareketinin etki ajanı olmaktan gelecekte tutuklanabilirler." dedikten sonra "Ali Erbaş etki ajanı olabilir mi" sorusuyla etki ajanlığı suçunun kapsamının zamanın bir fonksiyonu olarak değişebileceği hususuna dikkat çekti.

Benzeri bir durum Gürcistan'da yaşanıyor "yabancı etki ajanları" yasası olarak ünlenen "yabancı etkinin şeffaflaştırılması" kanun tasarısı, fonlarının 20'sinden fazlasını yurt dışından alan tüm kuruluşların yabancı etki ajanı olarak kayıt yaptırması ve buna uymayanların para cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Gürcistan muhalefeti tasarıyı "Rus yasası" olarak adlandırıyor ve Kremlin'in siyasi muhalifleri bastırmak ve muhalefeti susturmak için kullandığı yasalarla ilişkilendiriyor.

Batılı ülkeler bu durumu Rus tipi otoriterleşme olarak tanımlıyorlar.

TBMM'ye gönderilen ve muhalefeti tamamıyla susturmak için yapılan bu yasa girişimine göre hangi beyan eleştiriden çıkıp ajanlık faaliyeti sayılacak bilemiyoruz.

Bu yasaya diğer gündem konusu sığınmacılar üzerinden bakalım.

Türkiye'de bulunan yabancıların ekseriyeti bilhassa hedef olarak Avrupa ve Kuzey Amerika kıtasına gitmek niyetiyle ülkemizde bulunuyorlar. Kaynak ülkelerden gelen sayıları on üç milyonu aşan mültecileri burada tutmak için ABD ve AB her türlü çabayı sarf ediyor. Peki onlarla aynı görüşte olan ve çaba sarf eden Türk vatandaşları bu yasaya göre