İlacın suyu kurudu!

Memleket ilaç konusunda sıkıntıda... Bu uzun süredir böyle lakin artık durum daha fena... Hangisini bulursan şansına, onu alıyorsun ecza dolabına...

Peki sorun ne İlaçta 1 Euro değeri 2023 yılı Aralık ayında 17,5483 TL olarak belirlendi ve halen herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Bu sebeple firmalar bazı ilaçları üretmiyor veya ithal etmiyor. Kızıyorsunuz ama bu şirketler hilal-i ahmer değil neticede... Ticari şirket, para kazanmak için kurulmuş işletmeler...

Üretecek, satacak, para kazanacak, yatırım yapacak, işçi çalıştıracak. Zararına çalışacak hali yok. Ancak siz bunu engellerseniz ya fabrikayı kapatacak ya da alıcı bulursa yabancıya satacak.

Nitekim çoğu öyle yaptı. Elimizde bir avuç ilaç üreten yerli şirket kaldı. Diğerlerini yabancılar aldı. Yabancı firmalar, fiyat sabitlenmesinden dolayı Türkiye'ye her ilacı göndermiyor.

Fiyat nasıl belirleniyor Avrupa'da o ilacı satan 5 ülkenin fiyatına bakıyor. Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz ve Yunanistan... En ucuzu genelde Yunanistan oluyor.

Oradaki fiyatı kendi belirlediği 17,5483 Euro kurundan TL'ye dönüyor. Üstüne de yüzde 11'den başlayıp yüzde 50'lere varan indirimler isteniyor.

Ucuza ilaç almak için sınıra yakın Yunan ve Bulgarların Türkiye'ye gelmelerinden de anlaşılacağı üzere bu aslında iyi bir şey... Yine de çok zorlayınca sistem tıkanıyor belli bir dereceden sonra...

İşin enteresanı ülkede satılan ilaçların yüzde 85'i Türkiye'de üretiliyorken en çok ciro yapan 100 ilacın 95'i ithal... Yurt dışından geliyor. Bu ilaçların bırakın muadili olmasını, esamesi okunmuyor!

Haliyle maliyet kısılacak bir yerde... Etken maddesi kalitesiz veya düşük ilaçlar etki etmiyor. İyileştirmiyor. Kullanınca anlıyorsunuz. Yine de en azından bulduğunuz için kendinizi şanslı sayıyorsunuz.

Daha kötüsü de var! Her yerde olan oluyor.