Şirketlere ilham veren çevreci girişimciler

Başta kadın ve genç girişimcilerin becerilerini geliştirmeyi ve onlara eşit fırsatlar sunmayı hedefleyen 'Grow Up' programından mezun olanlar, Beşiktaş BTM'de yatırımcıların karşısına çıkarak icatlarını anlattılar. Gıda, tarım ve yeşil dönüşüm odaklı projelerde hedef, daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya tasarlamak.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDALAR

Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ) ve Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) işbirliği ile yürütülen 'Grow Up: Türkiye'de Start-up Ekosistemi Çeşitliliğinin Desteklenmesi' projesi tamamlandı. Özellikle tarım, gıda ve yeşil dönüşüm alanlarında çalışmalar yapan kişileri girişimcilik ekosistemine kazandırmayı hedefleyen program kapsamında, iş kurma, iş kapasitesini geliştirme ve sürdürülebilirlik becerileri kazanma gibi konularda eğitimler verildi. Mezun olan genç girişimciler, yatırımcıların karşısında sunum yaparak projelerinin uluslararası arenaya açılması için ter döktüler. İşte dikkat çeken bazı 'yerli' projeler:

AGROVECH

Yapay zeka destekli yazılım, drone tabanlı analiz teknolojisi ve uydu görüntüleriyle tarlaları daha verimli bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyor. Hasat dönemi belirleme, bitki büyümesi, rekolte tahmini gibi konularda gerçek zamanlı bilgi akışı sunan sistem, verimi ve kazancı artırmayı vaadediyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

MAPLA BIOTECHNOLOGY

Yenilikçi ve sürdürülebilir tarım çözümleri geliştiren ve üreten Mapla da gıda atıklarını kullanarak biyoplastik üretimi ve sıfır atık hedefine yönelik kompost gübre üretimini amaçlıyor. Bu sayede geleneksel bileşenlere sağlıklı ve sürdürülebilir alternatifler sunulacak.

FARMHOOD

Bu girişim, Türkiye'nin zengin tarımsal kaynaklarını yeni nesil gıda işleme teknolojileri ile daha katma değerli ürünler haline getirmek ve israfı önlemek amacı ile kuruldu. Katkısız, koruyucusuz ve şeker ilavesiz şekilde üretilen ürünler, meyve, sebze ve atıştırmalıklardan oluşuyor. Ürünler vatandaşa, lezzetli cipsler olarak sunuluyor.

ORBIBA ROBOTICS

Yapay zeka ile veri işleme yeteneğine sahip robot platformları üretmek amacıyla kurulan Orbiba, organik tarım uygulayıcılarına özel çözümler sunuyor. Şirket, bu girişim ile güvenilir gıdaya erişim problemini çözmek için inisiyatif alan organik tarım uygulayıcılarına, karbon ayak izi minimal, akıllı küçük robotlar ile destek vermeyi amaçlıyor.

NFS FONKSIYONEL GIDA

Bu girişim de gıdaları doğal ve fonksiyonel bileşenlerle zenginleştiriyor. Şirketin ürettiği ürünler arasında, chia tohumlu incir sosu, çilek sosu, vişne sosu, chia tohumlu reçel gibi farklı lezzetler yer alıyor. Chia bitkisi, nane, adaçayı ve lavantanın da içinde bulunduğu Lamiaceae (ballıbabagiller) ailesinden geliyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

YOMIO DROPS

Bu girişim de fonksiyonel atıştırmalık kategorisinde vatandaşa sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak amacıyla kuruldu. Tamamen gıda bileşenlerinden oluşan, yoğurt içeren, katkı maddesi kullanmadan uzun raf ömrü sağlayan ve güvenli hayvansal gıda tüketimini destekleyen lezzetli atıştırmalıklar sunuyor.

KOBİ'LERE YERİNDE EĞİTİM TAM GAZ

Küçük ve Ortaölçekli İşletmelerin (KOBİ) büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına odaklanan 'İşimi Yönetebiliyorum Programı'nın son durağı Gaziantep oldu. Beş yılda 4 bin 500'ü aşkın KOBİ temsilcisine ulaşılan programın Gaziantep ayağında; finansmana erişim, tedarik zinciri, finansal dayanıklılık, e-ticaret ve e-ihracat konuları ele alındı.