Özümüze toprağımıza kültürümüze sadık kalalım

Unilever Food Solution son iki yıldır farklı ülkelerden sayıları 1600'ü bulan şefin çalışması ve öngörüleriyle ortaya çıkan 'Geleceğin Menüleri Trend Raporu'na imza atıyor. Raporun Türkiye lansmanı da 14 Mayıs'ta İstanbul'da yapıldı. Gecenin onur konuğu Darjeeling Express restoranın sahibi, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı şef hakları savunucusu, bu yıl Times Dergisi'nin Dünyanın En Etkili 100 İnsanı Listesinde yer alan Asma Khan'dı. Ünlü şefle 26 Mart'ta UFS'nin Hollanda'daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive'da düzenlenen '2024 Geleceğin Menüleri Trend Raporu' açıklanması sırasında da beraberdik. Markanın Türkiye ve Afrika Bölgesi'nden sorumlu Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin, Asma Khan'ı İstanbul'a davet edince ortak arkadaşımız Gamze İneceli aracılığıyla bu buluşma gerçekleşti. Yoğun programı nedeniyle İstanbul'da sadece 12 saat kadar kalan Asma Khan'la röportaj yapma fırsatı bulduk.

Mutfağınızda farklı bir yapı kuran öncü bir şef olarak dünyayı dolaşıyorsunuz, toplumların gelişme eğilimleri hakkında size umut veren ya da hayal kırıklığına uğratan neler oluyor

- Bu iyi bir soru! Daha önce kimse sormadı. Özellikle genç kuşak bana umut veriyor. Hindistan'dan Amerika'ya, Avustralya'dan Türkiye'ye hepsinde aynı özellikleri görüyorum. Aktivistler ve adalet istiyorlar. Çevre, küresel ısınma, toprağı, ürünü ve ürünün nerden, nasıl geldiğini merak ediyor, araştırıyorlar. Soruyor, sorguluyor ve sorumlu tutuyorlar.

Bizim zamanımızda bir şey araştırmak için ansiklopediye bakardık. Şimdi sosyal medya ile her şey görsel olarak da takip edilebiliyor. Sözler çok kuvvetli olabilir ancak imajlarla desteklendiğinde, etkisi çok daha yüksek oluyor. Gençlerin duruşu bana gelecek için umut vadediyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hayal kırıklığına gelince, bazı gelişmeler olsa da halen çok, çok yavaş ilerliyoruz. Restoran sektörüne global olarak baktığımızda, Batılı, beyaz adamlar çoğu şeyin başını çekiyor. Halen, kadın patron sayısı çok az, düşünebiliyor musun ben tüm dünyada sahibi kadın olan tek Hint restoranıyım.
Batı'dan gelen fikirler otomatik olarak en iyisidir ve onu taklit etmek gibi bir durum var. Tadım menüleri, sunum şekilleri gibi...

Kendi özümüze, toprağımıza, kültürümüze sadık kalmak yerine, Batı'ya benzemeye çalışmak bende hayal kırıklığı yaratıyor.

Time dergisi tarafından 2024'ün dünyada en etkili 100 insanlarından biri olarak seçildiğinizde neler hissettiniz

- Tabii ki müthiş onur duydum ama daha ötesi çok heyecanlandım. Ben bu sektöre başladığımda 45 yaşındaydım. Londra'da kendi geleneksel giysilerimi giyerek, evimde pişen yemeği yaparak ve yanımda hiçbiri profesyonel olmayan kadınlarla yola koyuldum. Time dergisinin benim gibi bir kadını dünyanın en etkili insanları arasında seçmesi, dünyanın her yerindeki kadınlara kendi yaptıkları işin ne kadar değerli olduğu konusunda farkındalık yaratıp, özgüven ve motivasyon kaynağı olabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Dünyanın en etkili insanlarından biri olarak mutfak endüstrisinde neleri değiştirmek istersiniz

- Öncelikle iyi, sağlıklı gıdaya herkesin ulaşabilmesi gerek! İyi yemek, sadece imkânı ve zamanı olan insanlara mahsus bir ayrıcalık olmamalı. İklim değişikliği, su kıtlığı gibi günümüz küresel sorunlarını göz önünde bulundurarak, harekete geçmemiz, durumun ciddiyetini idrak ettirmemiz gerekiyor. Ayrıca sektörde, daha fazla kadın, daha fazla etnik kökenli insan, daha fazla renk görmemiz de şart!

Londra'daki restoranınız Darjeeling Express özelinde gelecek beklentileriniz neler
-
Benim en büyük arzum etik, düzgün doğru ve iyi gıda kullanarak, para kazanabilmek ve çalışanlarıma hakları olan maaşları ödemek. Benimle çalışan her kadının, kendi evinin sahibi olmasını, geleceği ile ilgili endişe ve sıkıntı duymamasını istiyorum.