İLHAM VE UMUT VEREN BİR BULUŞMA
Üç yıl kadar önce Atatürk Kültür Merkezi'ne taşınan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi'ni bir türlü ziyaret edememiştim. Vakko CEO'su Jaklin Güner'in Kadınlar Günü vesilesiyle basın dünyasından kadınları bir araya getirdiği daveti bir ilk oldu.
Doğrusunu söylemem gerekirse fotoğraflarını daha önce görsem de mimarisinden konseptine böylesi etkileyici bir kütüphaneyle karşılaşacağımı hayal edemezdim.
Jaklin Güner'in konuşmasına başlarken altını çizdiği gibi Dünya Kadınlar Günü artık hiçbirimiz için sadece bir kutlama değil.
Kadının toplumdaki yerinin nasıl güçlendirileceğinin istatistikler eşliğinde konuşulduğu, tartışıldığı, çözüm önerilerinin yapıldığı bir buluşma. Zaten Güner de Vakko'da kadın istihdamı, oranları, cinsiyet ve fırsat eşitliği hakkında detaylı bilgiler verdi. Ama önce bu muhteşem kütüphaneden söz etmek istiyorum.
BABAM BEYOĞLU'NU ÖZLEDİ
Vitali Hakko 2007 yılında aramızdan ayrıldığında bu kütüphane fikri ortaya çıkmış. Önce Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko'nun önderliğinde moda, mimariye, fotoğraftan resme, heykelden sinemaya sanatın farklı dallarını içeren bir koleksiyonun kapsamı geliştirilmiş. 2012'de Nakkaştepe'deki merkezlerinin içinde açılışı yapılmış. 10'uncu yılında da 'Babam Beyoğlu'nu özledi diyen Cem Hakko'nun isteğiyle 29 Ekim 2012'de Ataturk Kultur Merkezi'ne taşınmış.
Ve ortaya 15 binin üzerinde kitaplı moda ve tekstil tasarımı, mimari, iç mimari, fotoğraf, resim, grafik, heykel, seramik, mücevher tasarımı, sinema bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri, akademisyenler, sanatçılar ve sanatseverler başta olmak üzere haftada ortalama beş bin kişinin ziyaret ettiği, ülkemizin sanat alanında en kapsamlı ve en güncel kütüphanesi çıkmış.
Kitaplar sürekli gelen araştırmacılar düşünülerek ödünç verilmiyormuş. Ama zaten bu estetik harikası mekânın havasını koklayıp, kitaplar arasında oturmanın, sıkılınca katlar arasında dolaşmanın keyfi bambaşka. Kütüphane kompleksinin asma ve alt katında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 12 bin kitaplık koleksiyonu da yer alıyor...
CİNSİYET VE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Kadınların iş hayatına katılımı, eğitim ve siyasette giderek artıyor olsa da eşitlik konusunda yolumuz uzun. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2024 Raporu'na göre eşitliğe ulaşmak için 134 yıl gerekiyor. Bu da beş kuşak demek. Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 35.8 iken, erkeklerin oranı ise yüzde 71.2.
Vakko'nun ilk kadın CEO'su Jaklin Güner, kadınların kreatif endüstrilerdeki rolünün giderek arttığını ve yenilikçi bakış açılarıyla sektöre önemli katkılar sunduklarını, azimleri, müzakere ve liderlik yetenekleri sayesinde aradaki farkın kapanması için bu kadar yıl beklenmeyeceğini düşünüyor.
Vakko zaten kendi içinde bu eşitliği gerçekleştirmiş durumda. Çalışan kadın oranı yüzde 52, yönetici oranı yüzde 51, kreatif tarafta ise yüzde 70 imiş. Dileğim bu oranların tüm kurumlar ve şirketlere örnek olması, en azından sayısal eşitliğin sağlanması...
YASEMİN VE TALAT'IN HİKÂYESİ
Haberin DevamıBazen birbirinden ilginç konular mail'le ya da sosyal medya hesapları üzerinden sizi buluyor. Gazeteciler araştırıp bulmayı sever aslında ama üreticilerin, sanatçıların, zanaatkarların kendilerini içtenlikle anlattıkları yöntemi de ben önemsiyorum.
Şubatın son haftası gibi 'Kuksacı' hesabından 'Merhaba, Yasemin ben' diyen ve kısaca yaptıklarını anlatan bir mesaj aldım.
İletişim bilgilerimi yazıp biraz daha detaylı bilgi istedim. Ve sonuçta ortaya insanın içini ısıtan 'iyi ki varlar' dedirten bir öykü çıktı. "Biz Talat ve Yasemin,Kuksacı'nın kurucusuyuz. Hikâyemiz, aslında çok basit bir karardı. İkimiz de farklı bölümlerden mezun olup 'öngörülen' çalışma hayatında kendine yer bulamayan insanlardık.