Çikolata ve robotlar

İş insanı Elif Çoban'la yıllardır Gaziantep'e gitme planları yaptık. Ama nedense bir türlü olmadı. Nihayet, geçen hafta başında Elif Hanım'dan görevi devralan yeğeni Erdoğan Çoban'la birlikte Şölen'in Gaziantep Üretim Tesisleri'ne gitme fırsatı yarattık.

Erdoğan Çoban genç ve başarılı bir üçüncü kuşak yönetici. Üniversite eğitimini Yeditepe Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü'nde yapmış.
Ardından da Amerika'da Proje Yönetimi Programı'nı tamamlamış. 2014'te aile şirketinde Proje ve Yatırımlar Müdürü olarak işe başlamış.
Altı yıl sonra Ar-Ge, Kalite ve Uluslararası İş Birimi Genel Müdürlüğü olmak üzere şirketin farklı bölümlerinde tecrübe kazanmış. Şölen'in hedeflerine katkı sağlayacak projelerde rol alıp kalite ve ileri teknoloji altyapısının geliştirilmesine yönelik projelerde çalışmış.


Uluslararası iş biriminde görev aldığı dönemde de global pazarı çok daha yakından takip etmiş. Hedefleri doğrultusunda yurtdışı satış ve pazarlama alanında markayı daha ileri noktalara taşıma imkânı bulmuş.
Tabii bunda markanın kurucusu Çoban ailesinin yaş ve cinsiyet ayrımcılığı yapmadan seçimlerini yapma kararlığı, vizyonu da önemli.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


İkinci kuşağa işleri devredecekleri zaman beş erkek kardeş varken CEO'luk görevini şirkette çalışan Elif Çoban'a vermeleri gibi isabetli kararlar almışlar.
Şölen markasını 1989'da Gaziantep'te dünyanın örnek alınan şirketlerinden biri olma hayaliyle Çoban ailesi kurmuş. İkinci kuşak markayı geliştirmiş, kazandıklarını yatırıma yönlendirmiş, birçok ilke imza atmışlar.
Bugün Gaziantep ve İstanbul'daki tesislerinde yıllık 120 bin ton üretim yapılıyor, dünyanın gelişmiş pazarlarına, kalite standartları yüksek ürünler ihraç ediyorlar.
Erdoğan Bey'le fabrikayı dolaşırken büyük bir şaşkınlık yaşıyorum. Yurt içinde ve dışında benzeri tesisler görmüştüm ama burada beklentimin üstünde, büyük ve teknolojik çıtası yüksek bir üretim tesisiyle karşılaştım.
120 bin metrekare üretim alanı, yapay zekâ hatları ve robotlarıyla bu akıllı entegre tesis sahip olduğu ileri teknoloji bakımından dünyanın ilk üçü arasındaymış.


Gerçekten de dijital anlamda çağın çok ilerisinde bir tesis. 62 üretim hattı ve 450 adetten fazla robot bulunuyormuş.
Ben bu robot sayısını birkaç yıl önce Almanya'da dolaştığımız ünlü otomobil fabrikasında bile görmemiştim.
Gıda güvenliği konusunda ileri standartlara ve sertifikalara sahip olmaları nedensiz değil. Habersiz denetim konusunda da yüksek puan alan şirketler arasındalarmış.
120'den fazla ülkeye 200 çeşit ürün ihraç ediyorlarmış.
Çikolata denince ilk akla gelen Belçika'ya Türkiye'den yapılan ihracatın yüzde 62'sini, kakao ülkesi Kolombiya'ya çikolata ihracatının yüzde 65'ini Şölen gerçekleştiriyormuş.
Yurtdışında en fazla rağbet gören ürünleri Biscolata, Ozmo ve Luppo imiş.
İkramlık ve hediyelik kategorisindeki çikolataları Milango'yu ünlü tasarımcı Karim Rashid'e tasarlatmışlar.
Gastronomi kültürümüze katkısı büyük markaların, büyüme hedefleri, uluslararası başarıları hepimizi mutlu ediyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÇİKOLATAYA DAİR
Çocukluktan yetişkinliğe damak tadımız değişse de çoğumuzun ortak tutkusudur çikolata. Yüzde 100 çikolata dediğimiz zaman; çikolatanın içeriğinde 4 tane kakao ağacından gelen doğal ürün var: Kakao, kakao tozu, kakao yağı, kakao likörü.