Bu işte bir MİT yeniği mi var

Ben değil, CHP Genel Başkanı Özür Özel söylüyor. Daha doğrusu "MİT'e Ankara Belediyesi için eşeleyin deşeleyin bir şeyler bulun" dendiğine dair duyum aldığını belirtiyor. Birimiz bile "Yok, olmaz öyle şey" diyebilir miyiz

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya, ulaştığı MİT yetkilileri bu konuda "MİT'e böyle bir talimat verildiği iddiası doğru değil. Görev tanımımızda böyle bir şey yok" diyorlar.

Normal bir ülkede adında "milli" ibaresi olan bir kuruma güven duyulması esastır. Ama gel gör ki bizde kurumun geçmiş sicili göz önüne alındığında güven yerine kuşku duygusu daha baskın çıkıyor.

Özal döneminden beri devletimizin istihbarat teşkilatının, iktidar sahiplerinin özel işlerini takip ettiğini bilmeyen yok. Siyasetteki rakibi DYP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'u yıpratmak içir Özal'ın, MİT'e, daha doğrusu bu kurumdan Mehmet Eymür'e verdiği talimatla Banker Bako hakkında bir rapor hazırlanmış, bu raporda Cindoruk'un adı yeraltı dünyası ile ilişkiliymiş gibi gösterilmişti. Ancak Eymür, hızını alamayıp Genelkurmay'da, Emniyet'te ve teşkilat içinde hoşlanmadığı kişileri de torbaya atınca ortalık karıştı. Rapor nesebi belirsiz çocuk gibi ortada bırakıldı.

MİT'i siyaseti dizayn etme işinde kullanılması ile yetinmeyen Özal, aile işlerine de karıştırdı. Kızı Zeynep Özal'ın sevgilisi davulcu Asım Ekren'i MİT aylarca takip ettirdi. Sıradan aileler damat adayını konu komşuya, esnafa, iş arkadaşlarına sorar. Başbakan kızı olunca bizzat ulusal istihbarat servisimiz seferber olmuştu. Koca başbakan kızı davulcuya gitmesin diye MİT olaya el koymuştu ama Zeynep Özal, davulcudan vazgeçmek istemiyordu. Bu kez MİT başkanı, yine Eymür'e "Davulcu damat adayını kaçırın" talimatı vermiş, Eymür işi Malatyalı bir mafya babasına ihale etmiş, o da bu işi eline yüzüne bulaştırmıştı.

Çiller'in başbakanlığı döneminde de MİT adeta başbakanın eşi Özer Çiller'in özel emrine girdiği ve özel siparişlerini takip ettiğini Ankara'da bilmeyen mi var

AKP'YE BRİFİNG KUŞKULARI ARTIRDI

MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Esenyurt'a kayyum atanmasından iki hafta önce AKP'ye brifing vermesi, haliyle akıllara bu türden kuşkuları getiriyor.

Kalın, cumhurbaşkanına, Milli Güvenlik Kurulu'na brifing verebilir. Hatta kapalı oturumda TBMM'ye ya da siyasi partilerin genel başkanlarına da vermesi olağan karşılanabilir. Ama AKP Genel Merkezi'ne giderek parti yönetimine brifing vermesi olayı, kurumun tarihi boyunca yaşanmamıştır.