Kıyamete hazırlık

Türkiye'de afet ve felaket beklentisi bitmez. Deprem beklemeye alıştık, ama ne zaman vuracağını bilmiyoruz. Gerçekleşeceğinden emin olduğumuz en yakın ve büyük felaket, tavan yapması beklenen akut zam krizi...

Kemerleri daha ne kadar sıkacağız, maaşlarımız ödenebilecek mi, nelerden yoksun kalacağız, belirsiz.

Ekonomik anlamda çaresiz ve endişeliyiz. Korkuyoruz.

Üstelik dünya da korku içinde.

Yerkürenin ileri görüş ve zekâda üstün oldukları için en varsıl iş insanları Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sam Altman, Peter Thiel vb. gibi multimilyarderler adalar alıyor, güvenli yerlere harıl harıl sığınak yaptırıyor. Amerikan yurttaşları, finans ve teknoloji yönderlerine bakıp salt geçen yılda kıyamet günü sığınaklarına 11 milyar dolar harcamışlar!

ABD'Yİ SARAN KORKU

Demek ki dünyayı da büyük bir afet, hatta kıyamet bekliyor. Ama nasıl bir kıyamet Kuşkusuz ekonomik değil, çünkü yeraltı sığınağı işe yaramaz.

İran ve İsrail arasındaki tehlikeli gerilim artıyor. NATO, Rusya'yı Ukrayna ile sıkıştırıyor. Evet, Ortadoğu ya da Doğu Avrupa'da patlayacak bir savaş, küresel afete dönüşebilir.

Fakat yeraltı sığınaklarını, ön cephedeki milyarderler yaptırmıyor. Okyanus ötesinde Amerikalılar yaptırıyor.

Demek ki öngörülen afet ya da kıyamet, ABD'ye daha yakın.

DOĞANIN SÜPER GÜCÜ

Volkanların birbirine bağlı olduğunu ve aynı kaynaktan beslendiklerini bilir misiniz

Ben bilmezdim; zaman zaman düşünce ve analizlerine başvurduğum değerli dostum, yetkin yerbilimci (jeolog) Baturhan Öğüt'ten öğrendim.

Pasifik Okyanusu'ndaki Tonga arşipelinde bir denizaltı volkanı olan Hunga Tonga yanardağı 14 ve 15 Şubat 2022'de modern ölçüm aletleriyle bugüne kadar kaydedilen en yüksek şiddette patladı. 57 km'ye püskürttüğü kül ve gaz bulutu atmosfere yayıldı, stratosfere ulaştı. Volkandan boşalan magma suyla temas edince denizde oluşan şok, Pasifik Okyanusu'na yayılan tsunami dalgaları tetikledi. Yanardağ çöktü, arşipeldeki iki ada berhava oldu.

YERKÜRE DÜDÜKLÜ TENCERE GİBİ

Jeolog Baturhan Öğüt'ün, bu patlamaya değgin ilginç bir yorumu var:

"Pasifik Okyanusu'nda Hunga Tonga yanardağı patlamasaydı, İtalya'nın güneyindeki Campi Flegrei yanardağı patlayabilir ve Akdeniz coğrafyasının büyük bölümünde yaşam biterdi. Şöyle anlatayım.

Dünyanın sıcak noktası diye adlandırdığımız volkanik bölge içerisindeki yanardağlar; konveksiyonel akımla tek kaynaktan, yerkürenin ateş çekirdeğini oluşturan magmadan beslenirler. Bu akım tüm volkanik dağların ceplerini doldurur.

Pasifik levhasının kuzeybatı yönünde yılda 263 mm hızla dalış yaptığı küçük bir levha içindeki Hunga Tonga'nın patlaması, sıradan değildi..."

TENCERENİN SUPABI VOLKANLAR