Seçim sonuçlarını beklerken

Almanya bugün seçime gidiyor. Yaklaşık 59 milyon 200 bin seçmen, 630 sandalye için yarışacak olan 4 bin 506 aday ve 29 parti arasında tercihini yapacak. Son kamuoyu yoklamaları Hristiyan Demokratların (CDUCSU) önde olduğuna, Nazi referansları güçlü Almanya için Alternatif'in (AfD) ikinci parti konumuna yükseldiğine, iktidardaki Sosyal Demokratların (SPD) ise seçimlerden ancak üçüncü parti olarak çıkabileceğine işaret ediyor.

Genel beklenti CDUCSU ile SPD'nin daha önce de olduğu gibi bir koalisyon hükümeti kurabilecekleri yönünde. Fakat seçim sisteminin karmaşıklığının ve liberal Hür Demokratlar (FDP) ile sol gibi duran ama sağ politikalar benimseyen Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) yüzde beşlik barajı geçmesi halinde iki ana akım partinin hükümet kurmak için gerekli olan 316 sandalye sayısına ulaşamayabileceği tahmin ediliyor. Bir çözüm de üçüncü parti olarak Yeşillerin (Bündis 90Die Grünen) hükümete katılması.

Hristiyan Demokratlar AfP ile hükümet kurmayacaklarını ilan ettikleri için görünürdeki bir başka çözüm yöntemi de azınlık hükümeti. Ancak AfD'li bir hükümet olasılığını da göz ardı etmemek gerek. Nihayetinde CDU'nun başında artık Angela Merkel yok, inkar etse de aşırı sağa sempatiyle bakan, onların göç başta olmak üzere siyasi pozisyonunu büyük ölçüde destekleyen, fanatik duruşu tescilli, AfD ile anlaşması SPD ile uzlaşmasından çok daha kolay olan Friedrich Mertz var.

Ki yapılan hesaplamalar hemen her şart altında CSUCDU ile AfD'nin alacağı oyların ve Federal Meclis'te kazanacağı sandalyelerin koalisyon hükümeti kurmaya yeteceğine işaret ediyor. Yani aşırı sağın 80 yıl sonra yeniden iktidara gelme olasılığı artıyor. Daha da önemlisi AfD'nin politik duruşunun, ana akım CDUCSU'nun da politik duruşu haline gelmesi, bırakın yeni göç almayı, gelenleri ve onlara göre uyum sağlayamayanları, genel kültürünü benimsemeyenleri bile geri göndermenin yollarını araması.

Görünen Almanya'nın orada yaşayan "yabancılar" için de ziyarete gidecek "yabancılar" için de daha zor bir ülke olacağı. Türkiye gibi ülkelerde vize kuyruklarının uzayacağı, üyelik zaten artık söz konusu olmasa da vize serbestisinin gerçekleşmeyeceği, her ne kadar hem AfP hem de CSUCDU'da Türk adaylar bulunsa da ülkede çok kültürlülüğün tarihe karışacağı, eskiden yapılsa ayıp kabul edilecek ayrımcılığın artık makul olduğuna geniş kesimlerin inanacağı, çatışmacı bir medeniyet anlayışının siyasi dile yerleşeceği.

Ayrıca Merz'in, özellikle AfD'li bir koalisyonla iktidara gelişinin konjonktürün de yardımıyla Almanya'nın yeniden dünya siyaset sahnesinde etkili ve askeri açıdan güçlü bir devlet olarak çıkmasının önünü açacağını söylemek de kehanet olmaz. Merz şimdiden ve kendince haklı nedenlerle güvenliklerini bundan sonra Amerika'ya emanet edemeyeceklerini açıkladı. ZDF'e verdiği bir mülakatta İngiltere ve Fransa'dan nükleer caydırıcılıklarından yararlanma talebinde bulunacaklarını söyledi.

İngiltere'nin doktriner olarak Avrupa kıtasına yapılacak bir saldırıya cevap hakkını saklı tuttuğunu, Fransa'nın da geçmişte pek çok kez Almanya'ya benim koruyucu nükleer şemsiyemden yararlan dediğini düşündüğümüzde sorunun tatlıya bağlanacağını varsayabiliriz. Fransa veveya İngiltere'nin vereceği nükleer silahların Almanya'ya konuşlanmasının, caydırıcılıkta Amerika'yı ikame edeceğini düşünebiliriz. Fakat bunun kalıcı bir çözüm olmasını bekleyemeyiz.