LİDERE İLTİFAT
Dünyanın neresinde olursa olsun...
Liderler eleştirilmeyi sevmez. Övülmekten özellikle hoşlanır.
Büyük başarıların mimarı olarak görülmeyi ister.
Alkış bekler...
Atatürk, bu konuda da farklı düşünür...
Büyük önder, 27 Ocak 1923 tarihinde İzmir Hükümet Konağı'nda halk temsilcilerine hitaben konuşurken kendisinin ısrarla övülmesine ve yüceltilmesine karşı şunları söylüyor:
"Baylar,
Bu başarılar yalnız benim eserim değildir ve olamaz. Bütün bu başarılar ulusun gücünün, inancının ve işbirliğinin sonucudur. Yiğit ulusumuzun ve seçkin ordumuzun kazandığı başarılar ve zaferlerdir
Baylar,
Bir ulus için, bir yurt için gerçek kurtuluş, esenli yaşayış ve tam başarı istiyorsak bunu hiçbir gün bir tek kişiden umup beklememeliyiz. Herhangi bir kişinin başarısı demek ulusun bir parçasının başarısı demektir. Bir ulusun başarısı ise o ulusun bütün güçlerinin bir arada birikip birleşmesiyle gerçekleşebilir. Eğer ileride böyle kazançlara ve başarılara ulaşmak istiyorsak hep öyle davranalım, hep öyle yürüyelim."
HAYAT
Yönetmen Çağan Irmak, bir süre önce sosyal medyada konuşulan ve tartışılan konulara bakmış, şu kısa yorumu yapıyor:
"Okuduğumuz kitapları, sevdiğimiz şarkıları, gittiğimiz oyunları paylaşabilirdik oysa... Katilleri, tecavüzcüleri, hırsızları, manyakları, yargı haberlerini paylaşıyoruz, 'mecburen ve çaresiz'!"
Ne acı
Yazık, yok olup giden muhabbet dolu günlere"
Usta yönetmen iyi hatırlatmış...
Biz gazete ve televizyon haberlerini izlerken sanıyoruz ki...
Hayat dediğimiz şey siyasetçilerin kavgaları, mahkemeler, hapisler, kara paracılar, rantçılar, mafya, kaçakçılar, orman yakıcılar, trafik magandaları, pisipisine ölümler ve benzer saçmalıklardan ibarettir
Çünkü haberler hep bu olaylarla dolu.
Oysa bir de sanatla, kültürle, edebiyatla, şiirle, sevgiyle, sohbetle, dansla, müzikle, kültürle sarmalanmış hayat biçimi var ki
Biz onu pek hatırlamaz olduk.
BUTLAN
Hukukta eskiden beri var olan ancak çoğumuzun ilk kez duyduğu Butlan sözcüğünün anlamı nedir
Merak eden olur diye yazalım...
Butlan, Türkçede "geçersizlik" veya "hükümsüzlük" anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak, Butlan, bir şeyin yasal açıdan geçerli olmamasıdır ve bu, işlem ya da sözleşmenin hukuken hiç yapılmamış sayılmasıyla sonuçlanır.
Kelime kökeni, Arapçadaki "batal" kelimesine dayanır. "Batal," "geçersiz" veya "hükümsüz" anlamına gelir.
Batal sözcüğü dilimize battal diye girmiştir...
BASMAYIN
1945 yılında yayınlarından dolayı yargılanan ve bir süre hapis yatan muhalif gazeteci Sabiha Sertel, TAN gazetesindeki son yazısında İnönü hükümetine seslenerek şöyle demektedir:
"Demokratik bir memlekette tartışma tabii bir haldir. Sevildiğinden emin olan bir parti buna karşı tedbir almaya lüzum görmez.
Yapılan yayınlar eğer halkın isteklerini dile getiriyorsa tesir yapar. Eğer halkın düşüncelerine ve menfaatlerine aykırı ise zaten kendi kendine erir gider.