Çankaya'da poker

Dış politika bir kumar mıdır

Asla..

Peki kumar masasında dış politika konuşulur mu

Atatürk konuşmuştur.

Büyük devletlerin nabzını kumar masasında tuttuğu olmuştur...

Ne demek istediğimizi Tarihçi Andrew Mango'nun "ATATÜRK Modern Türkiye'nin Kurucusu"adlı kitabından yaptığımız alıntıyla anlatalım...(S.577)

"... 17 Haziranda Şah'ın onuruna Ankara Palas Otelinde verilen ziyafetten sonra İngiltere'nin yeni Büyükelçisi Sir Percy Loraine, sabaha kadar süren bir poker oyununa davet edildi. Büyükelçinin anlattığına göre Atatürk, "oyundan büyük keyif alıyordu. Çok yetenekli bir oyuncuydu ve epey kazanmıştı, ama oyun sona erince, kazanan ve kaybeden olmaması için bütün fişlerin karıştırılması için ısrar etmişti."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

20 Şubat 1928'de yine poker oynamak için davet ettiği ABD Büyükelçisi Joseph Grew'a da aynı şekilde davranmıştı. Loraine, Atatürk'e hayrandı, ama aralarında özel bir dostluğun kurulduğunu iddia etmek abartılı olur. Oyundan sonra Atatürk kendisine İngiltere ile dostça ilişkiler sürdürmek istediğini söyleyince, Loraine böyle bir ilişkinin Türkiye'nin Rusya ile olan dostluğuna zarar vermeyeceği güvencesini verdi."

İngiliz ve ABD büyükelçilerini davet edip onlarla sabaha kadar poker oynayarak dış politika konusunda nabzı yoklamak... Kazandığı parayı almayarak bunu kumar olmaktan çıkarmak. Sanırız bunları yapan bir başka dünya lideri olmamıştır.

EDEBSİZ

Yazar Füruzan'ın ölümü üzerine bir gazete:

"Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan hayatını kaybetti" diye başlık atmış. Türk edebiyatı değil Türkiye edebiyatı!

Aynı gazete Kürt edebiyatı, Alman edebiyatı, Rus edebiyatı diyor ama Türk edebiyatı diyemiyor. Türkiye edebiyatı, diyor.

Bir TV Kanalı Berlin Film Festivalinde "Türkiye sinemasının tanıtılacağını" bildirmiş.

Türk sineması değil Türkiye sineması!

Siz istediğiniz kadar Anayasa'daki "Türk" sıfatının bu ülkede yaşayan tüm etnik kesimleri kapsadığını anlatın. Birileri zihinlere ayrımcılığı sokmakta kararlı... Edebiyle davranmıyorlar.

FİRUZAN

Edebiyatımızın ünlü isimlerinden Füruzan (Feruze Çerçi) ile ilgili ölümünden sonra onlarca yazı yazıldı.. Her biri onu yücelten, gururlandıran, öven yazılar...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ben son 10 yılda bu yazarımızla ilgili herhangi bir yazı okumamıştım.

Herhalde birkaç yazı yazılmıştır. Ama yeterli mi

Son yıllarda kendisini çok yalnız hissettiğini dostlarından duyuyoruz.

Ölümünden sonra yazılanların onda biri hayatının son yıllarında yazılmış olsa Füruzan ne kadar mutlu olur, belki daha da uzun yaşardı.

İnsanlar hakkında iyi veya kötü şeyler söylemek için ölümlerini bekler olduk... Çok geç ve onlar açısından faydasız yazılar bunlar... Sadece yazanların hatırşinas ve edebiyat sever görünmelerini sağlıyor.

Ayrılıp gidenlere faydası olmuyor.