Ramazan ve sağlıklı beslenmek

On bir ayın sultanı ramazan; paylaşmanın, anlamanın, hissetmenin ayıdır. İbadet ederken sadece kendimizi düşünmekten çıkar, ailemizi, çevremizi, dünyayı ve hayvanları daha çok düşünür; varlığımızın diğer varlıklara katkılarının önemini daha çok hissederiz. Komşumuz açken tok yatamayız mesela. Aslında yaşamda yapmamız gerekenlerin tamamını bir aya sıkıştırmak mümkün değil ancak; en azından yokluğu anlamaya, yediğimiz yemeği olmayanla paylaşmaya daha çok niyet etmek, sofralarda sevdiklerimizle birleşmeyi bilmek çok değerli.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

SEVEN SEVDİĞİNE SOFRA KURSUN

Yemeğin birleştirici özelliği ramazan ayının belirleyicisidir. Sofralar kurulur, iftar vakti beklenir Akşam ezanıyla gelen oruç bozma zamanında aileler, sevenler birleşir. Yemeğin, suyun önemi, sofraya konulan tabaklardaki yemeği paylaşmanın değeri gibisi yoktur. Biz şefler de kendi restoranlarımızda sizler için güzel sofralar kurarız. Bizim için en önemli ritüel doyurmaktır. Doymuş, memnun gülümsemeler bizim için en önemli motivasyon kaynağıdır.

RAMAZANDA SAVURGANLIK YAPMAYIN

Elbette büyük açlıkla oturduğumuz sofraların göze hitap etmesi çok önemlidir ancak; bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu büyük açlık, büyük savurganlık, büyük bir yemek çöplüğü demektir. Daha önce serpme değil, seçme kahvaltının önemini belirttiğim gibi, ramazan ayında dinimizce de günah sayılan gereksiz tüketime son vermeliyiz. Yemeyeceğimiz yemeklerle dolu bir sofra, aç insanların bulamadığı yemeklerin çöpe gitmesi demektir ve çok günahtır. Hayırla, sağlıkla, mutlulukla geçen bir ramazan olsun.

TURŞULU, KAŞARLI, SALÇALI KÖFTE

MALZEMELER (15 PORSİYON)

1 kg kıyma
2 adet soğan (orta boy)
3 diş sarımsak
1 adet bayat ekmek içi
2 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
çay kaşığı karabiber
250 gr kornişon turşu (ince uzun doğranmış)
250 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)