Sınavdayız (4)

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Hz. Yusuf'un (a.s.) kardeşleri babalarının yanına gidince; babaları: "Bünyamin nerede" diye sorunca onlar da şu cevabı vermişler:

Oğlun hırsızlık yaptı, demişler ey babamız,

Şehir halkına ve kervana da sorabilirsiniz!

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Babaları şöyle diyerek sabretmekten başka yapacağı bir şeyin olmadığını vurguluyor. Baba Hz. Yakup'un (a.s.) evlat acısıyla üzüntüden gözlerine ak iniyor ve dediklerine inanmadığını söylüyor onlara:

Kötülüğe itmiş nefsiniz sizi, demiş babamız:

"İşim güzel bir sabırdır!" başımdan gidiniz!"

"Umarım, Rabb'im tümünüzü getirir geri!"

"Vah, Yusuf'um!" deyip dökmüş incilerini!

Çocuk acısı, sızlatmış üzgün babamızı!

Aklanmış gözleri, yutkunmuş acısını!

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Oğulları ise Hz. Yakup'a (a.s.): "Baba, bu eski hayalleri bırak, boşuna kendini yıpratma! Hala ne diye Yusuf'u hayal ediyorsun! Yusuf diye biri yaşamıyor ki... Bırak bu eski hayalleri!" diyerek onu kınıyorlar:

Hastalanıp gideceksin demiş oğulları!

Baba, bırak sonu gelmez eski hayalleri!

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Bunun üzerine Hz. Yakup (a.s.) şunu söyleyerek Allah'tan yardım istiyor ve oğullarına şunları söylüyor:

"Tasa ve kederimizi sunarız yalnız Allah'a,

Bilmediğiniz bilgileri vahiyle biliriz daha!"

Gidin, araştırın Yusuf'u ve kardeşinizi,

Kesmeyin Allah'ın acımasından ümidinizi!

Çünkü, kafirler güruhundan başkası,

Kesmez Allah'ın acımasından ümidini!

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Kardeşler, babalarının öğüdü üzerine tekrar Mısır'a; vezir (Hz. Yusuf'un (a.s.) huzuruna çıkıp yalvararak yardım istiyorlar:

"Ey şanlı vezir, dardadır ailemiz, yardım et,

Sermayemiz azdır, sadaka vererek iyilik et!"

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Bu can alıcı noktada söz sırası Hz. Yusuf'a (a.s.) geliyor ve taşı gediğine koyuyor:

Bilgisizken Yusuf ve küçük kardeşinizi,

Hatırlıyor musunuz, neler yaptığınızı

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Bu beklenmedik baş döndürücü olay karşısında kardeşler neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Şaşkınlıklarını gizleyemeden soruyorlar:

Sen Yusuf musun, yoksa sen; dediler

"Evet, Yusuf'um; bu da kardeşimizdir!"

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Hz. Yusuf (a.s.), onlara ilahi gerçekleri hatırlatıp şu öğütlerde bulunuyor:

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"

Allah, iyilikle verdi sayısız güzellikler,

Sabırlılar, saygılılar karşılığını hak eder!

p class"MsoNormal" style"text-align:justify;text-justify:inter-ideograph; text-indent:1.0cm"Burada Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatında önemli bir dönüm noktası olan Mekke'nin İslam'la şereflenişi olayında Kabe'yi ziyaret ettikten sonra Ka'be'nin etrafında toplanmış nefes nefese merakla haklarında nasıl bir kararın verileceğini heyecanla bekleyen; ona hakaret etmiş, yoluna diken atmış, üzerine işkembe atmış, Müslümanlara; "Rabbimiz Allah'tır!" dedikleri için işkence ederek şehit etmiş, olmadık hakaretlerde bulunmuş Mekke müşriklerine söylediği sözü söylemeden geçemeyeceğim: "Bugün siz benim yerimde olsaydınız, bana nasıl bir işlem yapardınız" Onlar da gerçeği söylemek zorunda kaldıkları için şunu dile getiriyorlar: "Sen kerim bir kardeş oğlusun, senden iyilik bekleriz!" diye cevap verince; o (s.a.v.) da: "Bugün size, kardeşim Yusuf'un (a.s.) kardeşlerine dediğini derim: "Bugün size kınama yok, bağışlasın Allah sizi!" tarihi sözü söylüyor:

Ödüllendirir, güzel işler yapanları Allah!