Mersin'in sahillerinin arıtma tesisi ne oldu

Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçelerinin tatil beldeleri yaz aylarında milyonlarca kişiyi ağırlar.

Milyonlarca kişi lafı, yuvarlak olsun diye söylenmiş bir söz değildir.

Gerçekten de Van'dan Gaziantep'e, Kahramanmaraş'tan Malatya'ya; Niğde'den Karaman'a, Konya'dan Ankara'ya kadar 30 civarındaki ilden insanlar yaz aylarının belli bir bölümünde Çeşmeli, Tömük, Arpaçbahşiş, Erdemli, Limonlu, Ayaş, Kızkalesi, Susanoğlu, Taşucu gibi tatil beldelerine giderek tatillerini geçirirler.

Hele resmi tatillerin 9 gün gibi uzadığı günlerde buralarda adım atacak yer bulunmaz.

Çünkü, ülkemizin Güney ve Güneydoğu'daki insanları için denize en yakın ulaşılabilir bir konumdadır.

Ayrıca sağladığı sosyal imkanlar nedeniyle bu bölgeler tercih edilir.

Hal böyle olunca bu bölgelerde alt yapı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Özellikle de kanalizasyon ve arıtma tesisi sorunu.

Bu bölgelerimizden özellikle de Tömür ve Arpaçbahşiş arıtma tesisi sorunu ile ön plana çıkmaktadır.

Buralarda devasa tatil siteleri pis su atıklarını ne yazık ki kendi arıtmalarında sözde arıtarak denize vermektedir.

Ancak bu arıtmaların kifayetsizliği herkes tarafından bilinmektedir.

Bu nedenle bu bölgelere giden birçok insan deniz kıyısında olmalarına rağmen denize girememektedir.

Peki, bölge ekonomisi bu tatilcilerden bu kadar çok kar ederken neden yetkililer arıtma sorununu çözmemekte.

Üstelik de mevcut binalara ek olarak yeni yeni binalar dikilmektedir.

Aslında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in bu bölge için arıtma tesisi sözü vardı.

Yıllar önceye ait, internette kolayca bulabileceğiniz yayınlanan şu haber kupurünü birlikte okuyalım:

"Mersin Büyükşehir belediye Başkanı Vahap seçer Tömük Mahallesi'ndeki altyapı ve kanalizasyon sorununu çözecek kredi sözleşmesinin imzalandığını belirterek, Eylül ayında onay gelmesi halinde ihaleye çıkılacağını ve çalışmaları 2 yıl içerisinde tamamlamak istediklerini söyledi.

Seçer, beraberinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte, Tömük Mahallesi'ni ziyaret etti. Vatandaşlara hayata geçirilen ve geçirilecek olan projelere ilişkin bilgiler veren Seçer, bölgedeki altyapı ve kanalizasyon sorunun çözmek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi. Bu kapsamda projeye finans sağlayacak olan kredi sözleşmesinin imzalandığını kaydeden Seçer, "15 milyon Avro, yani yaklaşık olarak 150-160 milyon liralık kısmını bu bölgenin alt yapısı, kanalizasyonu ve arıtması için imzaladık. Fransız Kalkınma Ajansı'nın onayını bekliyor. Oradan bize kredi gelecek. Eylül ayında onayı gelecek ve süratle ihalesine çıkacağız. 2 yıl içerisinde projeyi tamamlamak istiyoruz. Hem kanalizasyon hem atık su arıtma tesisi. Ondan sonra bu bölge rahat bir nefes alacak" diye konuştu.

Vatandaşların sorun ve taleplerini de dinleyen Seçer, sorunların çözümü noktasında yetkilileri talimatlandırdı"

Ardından da Mersin Büyükşehir Belediyesinin resmi sitesinde yer almış olan şu bilgiye bakalım:

"Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ), Avrupa Birliği Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT 2), Belediye Hizmetleri Projesi-I kapsamında, AFD ihale usul ve yöntemleri çerçevesinde, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından verilen fondan İLBANK aracılığıyla sağlanan bölüm ile "Mersin, Erdemli İlçesi Tömük Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Yapım İşi(AFD2-MESKİ W4)"ni ihale etmeyi planlamaktadır..

Bu sözleşme kapsamındaki işler, tahsis edilen AAT alanı sınırları içerisinde Tömük ve Arpaçbahşiş için yeni bir atıksu arıtma tesisinin (AAT) inşasını ve alıcı ortama derin deniz deşarj (deniz çıkışı) hattının inşasını içermektedir"