Lahmacun ve ötesi

Eskiden yazın geldiğini "karpuz kabuğu denize düşünce" anlardık. Şimdi ise Bodrum'daki lahmacun fiyatları konuşulmaya başlayınca anlıyoruz. Sanki Bodrum'da başka hiçbir şey yokmuş gibi, lahmacun aşağı, lahmacun yukarı... Oysa Bodrum, Türkiye'nin turizmdeki gözbebeği. Fransa'daki Cote d'Azur, İspanya'daki Ibiza, Hırvatistan'daki Dalmaçya kıyıları neyse, Bodrum da o.

Geçen hafta sonu Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ile uzun uzun Bodrum'u konuştuk. Elbette o da, yönettiği kentin sadece lahmacun ile anılmasından çok şikayetçi. Diyor ki; "Bodrum'da 150 liraya hem de çok güzel lahmacun yiyebilirsiniz. Çok uygun fiyata konaklayabilirsiniz. Zaten fiyatlar hep öyle yazıldığı gibi yüksek olsaydı bu kadar turist gelir miydi" Haklı elbette. Bodrum yıl boyu 1.5 milyona yakın yabancı, 5 milyona yakın da yerli turist ağırlıyor. Buna bir de yazlıkçıları ekleyin. Resmi nüfusu 203 bin olan Bodrum'da yaz aylarında 1 milyon 100 bin kişi yaşıyor. 12 aylık ortalamalarda nüfus 750 binden aşağı düşmüyor. İşte bu yüzden Bodrum'un lahmacunun çok ötesinde konuşulması gereken başka sorunları var. Örneğin su meselesi... Başkan Mandalinci müjdeli haber vermedi, "Bu yaz da sıkıntı yaşayacağız ama geçen yılkinden daha az olacak" dedi. Kente su taşıyan boruların çoğu çok eski. Su, evlere ulaşmadan toprakta kayboluyor. Belediye bunları değiştirmeye başlamış ama bu iş, bütçe işi. Bodrum'un İller Bankası'ndan aldığı para, 203 bin nüfusa göre hesaplanıyor. Böyle olunca da işlerin yürümesi zaman alıyor. Bir de trafik sorunu var. Bodrum merkezden Turgutreis'e uzanan ana aksla ilgili bir çalışma başlamış. Yalıkavak-Ortakent kavşağındaki sıkışıklığı gidermek için bir battı-çıktı yapılacak. Ayrıca Torba'dan başlayacak bir çevre yolu projesi de hazırlanıyor.

Haberin Devamı

BODRUM'DA DENİZE GİRMEK

Bodrum'a gidenler pahalı 'beach'ler dışında denize girecek yer bulamamaktan şikayet eder. Şikayetlerin bu yaz azalacağından söz etti Tamer Mandalinci. Belediyeye ait 67 plaj hizmet verecek. Bunlardan sadece 17'sinde şezlongların korunmasını sağlamak ve zarara uğratılmasını minimuma indirmek amacıyla ücret alınacak. Bu plajlarda 2 bin 443 şezlong, 2 bin 84 şemsiye, 44 soyunma kabini, tuvaletler ve duşlar yer alacak. Belediye, korsan yapılaşmanın önüne geçmek için de büyük çaba sarf ediyor. Bir yılda 965 yapı için yıkım kararı alınmış, 1230 inşaat faaliyeti durdurulmuş. Ayrıca 15 Mayıs-15 Ekim arası inşaat yasağı da tereddütsüz uygulanacak. Belediye sahil hatlarında da yayaların ve bisikletlilerin yaşam kalitesini yükseltmek için yeni yollar, meydan düzenlemeleri yapıyor. Peki ya ormanlar Biliyorsunuz her yıl orman yangınlarında ciğerimiz yanar. Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü yangınla mücadele için uçak ve helikopterleri adeta Bodrum'a yığmış. Bu yıl da aynı şekilde tüm ekipler alarm durumunda bekleyecek. Olası bir yangına müdahale için gecikilmeyecek. Gelelim sokak hayvanlarına... Bodrum bu konuda dertli. Bazı sokak hayvanlarını barınaklara alıp kısırlaştırdıktan sonra tekrar bulundukları yere bıraktıkları için 99 milyon lira ceza yemişler. Bu cezayı da ödüyorlar. Mandalinci, "Türkiye'de bu konudaki en büyük cezayı biz yedik" diyor. Şu anda Torba civarında sokak hayvanları için modern bir barınak ve yaşam alanı inşaatı sürüyor. Türkiye'de ilk kez iki katlı barınaklar yapılıyor. Bu barınakların alt katında hayvanlar kalacak, üst katta da ameliyathaneler olacak.