Gerçek iletişime hazır mısınız

İletişim çağında yaşıyoruz. Elimizdeki akıllı cihazlarla ulaşamayacağımız hiç kimse yok. Hepimiz her konuda fikir beyan etmeyi, klavye kabadayılığı yapmayı marifet sanıyoruz ama iş, kendi özel hayatımıza geldiğinde tam anlamıyla sıfır iletişim yaşıyoruz. Basit konuşmalarla çözülecek sorunlar, çözmeye istekli olmadığımızdan büyüyor ve sıfır iletişim'in sonucunda 'sıfır ilişki' noktasına ulaşıyoruz. Bu yargıya sadece ben varmıyorum elbette, herkes iletişimsizlikten şikayetçi ama kimse "Ne yapalım da etkili iletişim kuralım" diye sormuyor. WhatsApp'taki emojilerle, Instagram'daki 'like'larla, Twitter'daki 'mention'larla düzgün iletişim kurmak mümkün değil hanımlar, beyler. Ben size 10 maddede, 'etkili iletişim' kurabilmenin yollarını aktaracağım. Ama unutmayın, iletişim için iki kişinin de aynı iradede olması gerekir.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

1- SUÇLAYICI OLMAYIN

Hatalı aramak yerine, soruna odaklanmalısınız. Konuşmaya karşı tarafı suçlayarak başlarsanız, otomatik olarak savunmaya geçecek ve o da size suçlamalar yöneltecektir. Ya da kendini kapatacak ve söylediklerinize hiçbir cevap vermeyecektir. Sonuç olarak bu konuşma önce tartışmaya, sonra da kavgaya dönüşecektir. Oysa amacınız çatışmayı ortadan kaldırmak, yeni bir çatışma yaratmak değil.

2- HİSLERİNİZİ ANLATIN

Konuşmaya ilişkinin içinde kendinizi nasıl hissettiğinizle başlayın. Kimse yanlış yaptığı her şeyi duymak istemez. Ancak, nasıl üzgün olduğunuzdan bahsederseniz, nedenini dinlemek ister. Bu, mutluluğunuzu önemsedikleri anlamına gelir. Eğer mutlu değilseniz, nedenini bilmek isterler. Bu konuşma içinde ses tonunuza dikkat edin. Asla sert tonda konuşmayın. Siz bir yargıç değilsiniz.

3- TAM DÜRÜSTLÜK ŞART

İletişimin en etkili yolu katıksız dürüstlüktür. Karşınızdaki üzülecek, kırılacak diye sorunun üzerini kapatıp dolaylı yollarla konuyu ima etmeye çalışmayın. Şikayetçi olduğunuz konuları direkt olarak söylemelisiniz. Hayal kırıklıklarınızı, beklentilerinizi, ilişkinizin geldiği noktayı ve buna ekleyeceğiniz daha birçok konuyu net olarak anlatın. Sevgilinizin zihin okuyucusu olmadığını bilin.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

4- SORULAR SORUN

Siz anlatırken, sevgiliniz sessiz kalıyorsa ona sorular sorabilirsiniz. "Peki sen kendini nasıl hissediyorsun", "Bu ilişkiden beklentin nedir", "Sana göre yolunda gitmeyen ne var" gibi sorular onun size açılmasını sağlayacaktır. Ama vereceği cevapları sakın yargılamayın. "Mutlu değilim" diyorsa "Nankörsün" demek yerine bunun nedenlerini dinlemeye odaklanın. Çözümü böyle bulursunuz.

5- 'BİZ' OLMAYI UNUTMAYIN

İki kişi karşılıklı konuşuyorsunuz, herkes kendi tarafından ilişkiye bakış açısını anlatıyor. Ama unutmayın ki siz biz olmaya devam etmeyi konuşuyorsunuz. Kimse kimseden üstün değil, kimse daha haklı değil. Yani bu işte birliktesiniz. Ancak bu birliktelik sürerse ilişkiniz de devam edebilir. "Beni dinle" yerine "Birbirimizi dinleyelim" demek, iletişim için önemli bir fark yaratır.

6- GEÇMİŞİ DEŞMEYİN

Herhangi bir konu üzerinde konuşmaya başladığınızda çok eskide kalmış bazı sorunları gündeme getirmeyin. "Sen de zamanında şunu yapmıştın" demek size hiçbir fayda sağlamaz. Konuşmanızın şekli değişir, konu raydan çıkar, çözümsüzlüğe dönüşür. Geçmişteki kötü şeyleri anımsamak yerine iyi anıları düşünün. Konuşmanızda bunu anlatın. Anılar, çiftleri birbirine bağlayan en önemli unsurlardır.