Makam meselesi - 10
DERS MAKAMI
Kur'ân'ın hakikatlerini, asrın vazifelisinden dinleme makamıdır. Her talebe, hocasını dinler ve dinlemelidir. Hoca; vermek, nakletmek, tebliğ ve irşad makamında vazifesini yaparken, talebe de dinleme, anlama ve vazife alma makam ve vaziyetindedir.
İmam-cemaat; şeyh-mürid; öğretmen-öğrenci; âmir-memur; patron-işçi, bu makamların farklı şubeleridir.
Risale-i Nur kürsüsünden okunan dersi dinlemenin de kendine göre makamları mevcud.
Resul-i Ekrem'in (asm) talimiyle ve Kur'ân-ı Hakîm'in dersiyle hâsıl olan eserleri, doğru-dan ve müellifin ağzından hayalen dinliyor gibi vaziyet alma ve o makamda dinlemek mümkün.
Telif edilen yerlerde hayalen bulunarak, işlenen konuya muhatap olan çevreyi, tabiatı hatırlayarak tefekkür etmek
İlk telifi esnasında, Bediüzzaman'ın telif heyecanıyla dopdolu olduğu esnasında ondan dinlemek. Yine onun huzurunda ve yaptığı dersi dinlemek. Onun gıyabında ona vekâleten okunan risaleyi dinlemek. Ve bütün bunları enfüsî âleminde yaşayarak kişinin kendine okumasıyla dinlemek.
Ayetü'l-Kübra makamında; mevcudat-ın temsilen on dokuz makamında tecelli ile tezahür eden esma ve sıfatları yer yer bilerek (ilmelyakîn), görerek (aynelyakîn), yaşayarak (hakkalyakîn) basamaklarında tefekkür ederek huzura nâil olurcasına dinlemek.
Haşir Risalesi'yle ahiretin kapısını ara-layarak buradan orayı seyretme makamında dinlemek.
Kader Risalesi'yle, Levh-i Mahfuz'daki takdirlerin kaza ve icrasını hikmetle izlercesine dinlemek.
Mu'cizat-ı Ahmediye (asm) satırlarında mu'cizeleri hayalen ve ibretle izlercesine dinlemek.
Ve Münacat Risalesi'yle, arkaya masivayı alarak onları temsilen imkânatın bütün kutuplarının vekili sıfatıyla onlardaki tahiyyatı takdim edercesine dinlemek.
Bütün bunlarla beraber âlemde tecelli ile tezahür eden esma ve sıfatların rububiyet makamına ait olduğunu, onları zikir-fikir-şükür vazifesinin de ubudiyet makamına ait olduğunu unutmamak lâzımdır.