İnternetten altın alım satımı

Teknolojinin hızla gelişmesi hayatı kolaylaştırırken yeni oluşan şartlar ve durumlar hakkında öncesinden verilen fetva ve ruhsatların da nas çerçevesinde güncellenmesi, yeni vaziyetlere istikametli yol açıcı olması, hayatın selâmeti açısından elzemdir.

"İslâm'da Kuyumculuk" kitabımızın hazırlandığı dönemlerde bankadan altın alım satımı yeni yeni başlıyor ve internetteki altın alım satımları da henüz yeterli tecrübe edilememişti. Kredi kartı ile kuyumcudan altın alım satımı hakkında konunun uzmanları tarafından verilen fetva ve yapılan değerlendirmeler; ciddi manada yerini bulmaya, işin pratiğine faydalı olmaya ve bu konuda hassas insanları aydınlatıyordu, hamdolsun.1

Sonrası dönemde internetten; doğrudan devlet destekli bankalar olmakla beraber, devlet denetimli banka ve finans kuruluşları da altın satar oldu. Özel sektör, internet dünyasında yerini alarak kredi kartlarla altın satıyor. Yapılan incelemede sarrafiye altınlara tek çekim, ziynet altınlara da çok çekim uygulamaları tesbit edildi. Bunları hassasiyetle inceleyen bazı alıcılar faiz uygulamalarına düşmeden, internetten altın alarak tasarruf yapmak isteyenler doğru olanı arar oldular.2 Elbette bunlara doğru olan şekil anlatılırken istikametli, istikrarlı ve pratiği mümkün olanı anlatılmalıdır.

Keskin kılıç gibi keserek biçerek değil de hayata kazandırıcı, istikamete dâvet ve teşvik edici, akla izah, kalbe mutmainlik verici yaklaşımlar uzun ömürlü yapıcı ve müsbet hareketlerdendir.

İslâmî hassasiyette ticaretin açık, şeffaf ve net olup, belirsizlikten uzak olması gerekir. Bu esaslarla beraber söz konusu emtia, satıcının hesabından çıkıp alıcının hesabına geçişi de güvenilir olması gerekir. Kabzetme işlemi nakden (aynî) fiilen mümkün olmadığı vaziyetlerde kaydî olarak sanal ortamda da mümkün olması yanı sıra bahsedilen esaslara uygun olmasıyla da kabul edilebileceği, işin erbabı tarafından bahsedilmektedir.