Hem Amerikancı hem İsrail karşıtı olunmaz

İsrail'in Gazze'deki soykırımı ABD'ye bile yük olmuş durumda. Öyle ki içerideki tepki nedeniyle Biden hükümeti İsrail "karşıtı" bazı adımlar attı: Örneğin -sonuca etkisi olmasa daaçıktan İsrail'in Refah saldırısına karşı çıktı. Örneğin İsrail'e karşı "kısmi" silah ambargosuna gidiyor. Örneğin dışişleri raporunda İsrail'i hedef alan ifadeler var.

Ancak ABD yine de İsrail'i desteklemeyi ve yalnızlaşmaya gitse bile BM platformunda korumayı sürdürüyor. Peki neden

NETANYAHU BIDEN'I NEDEN DİNLEMİYOR

Sorumuzu şöyle de sorabiliriz: ABD açıktan İsrail'in Refah saldırısına karşı çıktığı halde Netanyahu hükümeti ABD'yi dinlemeyerek nasıl saldırıya başlayabiliyor Bu sorunun dört yanıtı var:

1) Netanyahu, başkanı ne derse desin ABD'nin son tahlilde Ortadoğu'daki çıkarları gereği İsrail'i savunacağını biliyor.

2) ABD'de seçim yılı ve İsrail'e destek konusunda daha agresif politikalar izleyebilecek Trump'un yeniden başkan olması olası. Netanyahu bu nedenle ABD iç politikasına ve zamana oynuyor.

3) ABD başkanlık seçimleri demokratik bir seçim değildir; gerçekte en çok reklam fonunu kim buluyorsa o aday oluyor ve seçiliyor. Fon konusunda Yahudi lobisinin önemli bir etkisi var ve Netanyahu kasım seçimi öncesinde bu karta dayanıyor.

4) Biden yönetiminin Refah itirazı, net bir itiraz değil zaten. Biden hem Amerikan kamuoyunun İsrail'e tepkisini hem de İsrail'e sırt dönmenin ABD içindeki maliyetini hesaplayarak denge kurmaya çalışıyor.

HERLZ'İN İŞARET ETTİĞİ İLERİ KARAKOL

Sıraladığımız dört nedenin üçü ABD iç politikasını ilgilendiriyor ama işaret ettiğimiz ilk neden hem dış politikayı ilgilendiriyor hem de stratejik düzlemde öneme sahip.

Bu konuda kapsamlı analize gerek yok. Joe Biden, İsrail'in ABD için ne ifade ettiğini çok yalın ve çarpıcı bir şekilde zaten açıklamıştı: "Eğer İsrail olmasaydı, ABD bölgede kendi çıkarlarını korumak için bir İsrail yaratmak zorunda kalacaktı." İsrail'in ABD için Ortadoğu'da "ileri karakol" olduğunu savunan Biden bu saptamasını senatör iken 1986'da yapmıştı ama başkan olarak 7 Ekim'den sonra da teyit etti.

Aslında "ileri karakol" lafını doğrudan kullanan bir başka isim zaten var: Siyasal Siyonizmin kurucusu, örgütçüsü ve İsrail devleti hedefinin mimarı olan Theodor Herzl, daha yola çıkarken Yahudi devletinin misyonunu "ileri karakol" olarak ilan etmişti. Ünlü Der Judenstaat (Yahudi Devleti) kitabında aynen şöyle diyordu: "Avrupa için biz, orada (Filistin) Asya'ya karşı korunma duvarının bir parçası, barbarlığa karşı uygarlığın ileri karakolu olabiliriz."