ABD-İsrail-İran üçgeninde son durum

İsrail kabinesi, şimdi de "ertesi gün" krizi yaşıyor.

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, Gazze konusunda 8 Haziran'a kadar bir planı onaylamaması halinde partisinin hükümetten çekileceğini açıkladı. Düzenlediği basın toplantısında Gazze konusunda bir dizi talepte bulunan Gantz'ın tutumu, İsrail basını tarafından "Gantz'dan Netanyahu'ya tehdit" diye yorumlandı.

Gantz aynı zamanda Gazze'nin idaresi konusunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya karşı pozisyon alan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a destek açıklamıştı. Gallant'ın tutumu ise İsrail basını tarafından "Netahyahu'ya meydan okuma" diye yorumlandı.

NETANYAHU-GALLANT ÇATIŞMASI

Gallant, 15 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze'de bir askeri yönetim kurulmasına karşı çıkmış, bunu kabul etmeyeceğini ilan etmişti. Gallant, "Ordunun planı tartışmaya açılmadı, daha da kötüsü yerine hiçbir alternatif getirilmedi" diyerek de Netanyahu'yu sıkıştırmıştı.

Netanyahu ise Gallant'a verdiği yanıtta "Hamas var olduğu sürece başka hiçbir aktör Gazze'yi yönetemeyecek, kesinlikle Filistin yönetimi değil" dedi. Netanyahu, Gazze konusunda bir "ertesi gün" tartışmasının "anlamsız" olduğunu savundu.

E. GENELKURMAY BAŞKANINDAN BAKANA YUMRUK

İsrail kabinesinde krizli hal bunlarla sınırlı değil. İsrail'in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Savaş Kabinesi üyesi ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da karşı karşıya geldi; üstelik iddiaya göre Eisenkot bir de yumruk salladı!

Kabine toplantısında Eisenkot, hükümeti "stratejik karar almamakla" suçladı ve bazı öneriler sıraladı. Ben-Gvir ise "sizi yeterince dinledik general" diyerek araya girdi. Eski genelkurmay başkanı bunun üzerinde "Sözlerimi kesmeyi bırak" diyerek tepki gösterdi ve bakanın "sınırlarını aşmamasını" istedi.

Ardından ikili arasında süren söz düellosu, eski Genelkurmay Başkanı Eisenkot'un Ulusal Güvenlik Bakanı BenGvir'e "asker kaçağı" deyip bir yumruk sallamasıyla iyice alevlendi.

BARAK: GAZZE SAVAŞINI KAYBETTİK

Kabinedeki bu kriz ve üyeler arasındaki çatışma, elbette son tahlilde İsrail açısından işlerin iyi gitmemesi ile ilgilidir.