Erdoğan'ın 'yumuşama' taktiği

AKP ve CHP genel başkanlarının 2 Mayıs buluşması, iki genel başkan tarafından da büyük memnuniyetle değerlendiriliyor. Erdoğan buluşmayı "siyasetin ihtiyacı olan yumuşama sürecinin başlangıcı" olarak yorumlarken, Özel de "Türkiye'de demokrasi açısından bir kilometre taşı" diyerek niteledi.

22 yılı bilmeyen biri için bu sözlerin bir inandırıcılığı olabilir ama 22 yıldır siyasette sertliği, kutuplaşmayı, kumpasları, darbe girişimlerini, cumhuriyetin ve laikliğin tasfiyesini, kişiye özel anayasa değişikliklerini, uyulmayan anayasa mahkemesi kararlarını, demokrasinin çoktan inilmiş bir tramvay olduğunu görmüş kişiler için bu nitelemeler elbette anlamsızdır, aldatmacadır.

ERDOĞAN'IN İHTİYACI

Erdoğan diyor ki: "Özgür Bey'e ilk fırsatta böyle bir ziyaretin karşılığını yapacağımı söyledim. Türkiye'nin, Türk siyasetinin buna ihtiyacı var. Ve ilk fırsatta da bu ziyareti gerçekleştirerek Türkiye'de siyasetin yumuşama sürecini başlatalım istiyorum. Bu adımı da atacağız."

Bırakın 22 yılı, daha 24 saat önce anayasaya aykırı olarak işçi sınıfına ve CHP genel başkanına Taksim'i yasaklamış Erdoğan'ın sözleri bunlar.

22 yılı geçtik, 24 saat önceki tutumuyla örtüşen bir açıklama mı bu Türk siyasetini bile isteye kutuplaştırmış, o kutuplaştırma üzerinden toplumun yarısını "ötekileştirmiş", ötekileştirmeyi geçtim, terörist ilan etmiş bir Erdoğan'ın "Türk siyasetinin yumuşamaya ihtiyacı var" demesi gerçekçi mi sizce Siyaseti başkası mı sertleştirdi

Türk siyasetinin mi yoksa 31 Mart yenilgisi nedeniyle artık daha çok destek gereken yeni hedeflerin mi ihtiyacı var normalleşmeye, yumuşamaya Daha net soralım: Erdoğan 22 yıl sonra seçim kaybettiği için ve bu nedenle "yeni anayasa" yapabilmeye ikna edilecek daha çok parti ve siyasi zemin gerektiği için mi "yumuşama süreci" istiyor

ERDOĞAN'IN 400 FORMÜLÜ

Erdoğan başarılı bir taktisyen. Tabanı dolayısıyla CHP'nin "Erdoğan anayasası"na ikna edilemeyeceğini bilir. Ama asıl meselesinin CHP'yi ikna etmek olmadığını düşünüyorum. CHP'yi ikna etmeyi değil, "yumuşama sürecinde" CHP'nin "yeni anayasaya" muhalefetini yumuşatmayı, hatta CHP içinde ikilik çıkarmayı istiyor. Daha da somutlarsak CHP'nin bir anayasa karşıtı cephe inşa etmemesini, sadece kendi adına pozisyon almasını sağlamaya çalışıyor. Böylece TBMM'de yeni anayasa için gerekli 400'ü bulacağını umuyor.

Nasılsa CHP'nin listesinden TBMM'ye girenler, daha kapıya bile varmadan Erdoğan'a "yeni anayasa için pazarlığa açık" olduklarını belirtmişlerdi. Nasılsa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un DEM ziyaretinde verilen mesajlar "DEM'den anayasa sürecine katılım için yeşil ışık"