Eurofighter üretimi durdu, Almanya ortaklarını aşağı çekiyor!

Son bir yıldır Avrupa'nın ekonomik durumu hakkında pek çok yazı kaleme aldık. Temel fikrimiz iki konu üzerindeydi birincisi Avrupa'lı şirketlerin yaşlanan sahiplik, kadro ve gerileyen motivasyonları gibi sebeplerden dolayı kapanma veya el değiştirme sürecinde olduğu diğeri ise Avrupa Birliği'nin siyasi ve ekonomik olarak kendini en az elli yıl genç gösteren aynada görme çabasının getirdiği stratejik körlüktü.

Bu nedenle Türk şirketlerine ufuk açmak adına birçok makale kaleme aldık. Avrupalı şirketlerin -bilhassa Almanya'da, teknik bilgi, birikimi, marka imajı ve iş bağlantıları ile beraber satın alınabileceğinden bahsettik.

Tam bunun akabinde Baykar'ın Piaggio Aerospace'si almasına şahit olduk.

Diğer taraftan rakip olarak, Çin'in bu şirketleri satın alma girişimlerinden bahsettik. Türk girişimcisi ve hükümetinin buna dönük adımları olmazsa Çin'in Türkiye'nin en büyük ihracat pazarına hâkim olacağını, bununla beraber lobi gücünün de artacağını ifade ettik.

Bu esnada Çinli yatırımcılar, özellikle Almanya, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde yüksek mühendislik becerisine sahip küçük üreticileri hedef aldı.

Örneğin bu süre zarfında basına yansıyanlardan;

Jiangsu Sinomach Precision ' Almanya'daki hassas kesim makinesi üreticisi bir firmayı 4050 milyon bandında satın aldı. CRRC, Polonya'daki bir demiryolu bakım teknolojisi girişimini sessizce bünyesine kattı.

Çin'in amacı; Avrupa'daki teknik uzmanlığı, üretim süreçlerini ve niş teknolojileri Çin'e transfer etmek ve AB içinde "yerli üretici statüsü" kazanmak olarak ortaya çıktı.

Ancak buna ek olarak mesela; 2025'in ilk çeyreğinde Shanghai Guorui Holdings, İtalya'daki küçük bir zeytinyağı üreticisini de satın aldı (1012 milyon ).

Buradaki amaç ise "Made in Europe" markasıyla Avrupa e-ticaret zincirine girmek olarak ifade edilebilir.

Greenfield yerine Brownfield "Sessiz Ortaklık" Modeli2025'te Çinli sermaye artık doğrudan sahip olmaktan çok azınlık hissesi, stratejik ortaklık ve know-how paylaşımı peşinde.

İsviçre, Hollanda ve Çekya'da bu yöntemle üretim ortaklıkları kuruldu.

Böylelikle AB'nin doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki "güvenlik incelemelerini" aşmak kolaylaşıyor. Yarın bu markafirmaların tamamen Çin'in eline geçmesi gayet kolay hale gelirken, bu markaların tedariklerinin Çin menşeli yapılması da ilk elden sağlanmış oluyor.

Yani az para ile çok ve hızlı etki doğuruluyor.

Aşağıdaki tabloda yer alan veriler 2025 Mayıs ayında yayımlanmıştır. Bu verilerde bizleri doğrular nitelikte.

Çin'in Avrupa'daki KOBİ yatırımları:

Sessiz, stratejik ve teknik yetenek odaklı ilerliyor. "Yatırım" görünümünde olsa da çoğu zaman teknoloji transferi ya da Avrupa iç pazarı erişimi hedefli. AB'nin korumacı düzenlemeleri nedeniyle büyük satın almalardan kaçınılırken KOBİ segmenti tercih ediliyor.

Diğer taraftan Avrupa'nın kendini 50 yıllık evvelki konumunda görme çabası kendine ağır zararlar vermeye devam ediyor.

Biz bunu Avrupa'nın kendini yok eden gururu şeklinde ifade etmiştik.

Bu sürecinde ete kemiğe büründüğünü gördüğümüz anları yaşıyoruz.

Eurofighter jet üretimi durdu! İngiltere'yi Almanya aşağı çekiyor! Financial Times'ta yayımlanan habere göre Türkiye'nin de satın almak için teklif sunduğu Eurofighter Jetlerin üretildiği Warton'daki montaj hattı durdu.

İngiltere Hükûmeti'nin 2009'dan bu yana yeni Typhoon almaması, üretimi kesintiye uğrattı. Suudi Arabistan ve Katar'dan gelen yeni siparişler de hâlâ ise kesinleşmedi.