Namık Kemâl'in hürriyet aşkı-2

Bir önceki yazıda "Hürriyet kahramanı" olarak bilinen Namık Kemâl ile Üstad Bediüzzaman'ın benzer taraflarına ağırlık vermiştik.

Bu bölümde ise, vefat yıldönümünde bir kez daha rahmet andığımız "Meşhûr Kemâl"in tavizsiz fikriyatından ve tarih önünde destanlaşan bazı eserlerinden söz edelim.

1840 Tekirdağ doğumlu olan Namık Kemâl, vefat ettiğinde henüz 48 yaşındaydı. Ama, o, bu kısacık ömrüne pek büyük hizmetler sığdırmış hem bir fikir öncüsü, hem de hürriyet-meşrutiyet sahasında bayraktar olmuş bir şahsiyettir.

Evet, Namık Kemâl, hakikaten hürriyete aşk derecesinde bağlı, meşrûtiyete meftun, istibdat ve mutlakıyete ise bütün benliğiyle muhalif olmanın yanı sıra, kuvvetli bir iman sahibi, aynı zamanda vatanperver olup inandığı dâvâ uğruna hayatı hakir gören ender şahsiyetlerden biridir.

Nitekim, taviz vermediği dâvası uğruna kısacık ömrünün yarıdan fazlasını hapis, sürgün ve zindanlarda geçirmiştir.

Buna rağmen, o yine de boş durmamış, en zor şartlara rağmen velûd kalemiyle tarih ve edebiyat sahasında şâheserler vücuda getirmeye muvaffak olmuştur.

Namık Kemâl, daha çok İslâm'a, İslâmî şahsiyetlere ve Osmanlı'ya karşı menfi fikirler öne süren Avrupalı yazarlara karşı, İslam'ı ve Osmanlı'yı müdafaa gayesi ile kaleme aldığı "Evrak-ı Perişan" isimli eserinde üç büyük kahramanın hayat hikâyesini anlatır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Selâhaddin-i Eyyubî, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim.

Bunların içinde Selâhaddin-i Eyyubî isimli biyografik eseri okuduğumda, gerek anlatım tarzı, gerekse o "Kudüs Fatihi"ni olduğu gibi tanıtma noktasındaki kabiliyet ve hassasiyete cidden hayran kaldım. Hakikaten, öyle harikulâde bir üslûp ve ifade kudreti ile anlatılıyor ki, takdir etmemek elde değil.

Namık Kemâl'in bir de "Celâleddin Harzemşah" isimli bir eseri var.

İslâm kahramanlarını tanıtmada büyük

emek ve gayret sarf eden Namık Kemâl'in bu eseri 15 perdelik tarihî bir tiyatro eseri gibi görünüyor. Ne var ki, ağır bir üslupla kaleme alınan bu eser, müellifinin ifadesine göre oynanmaktan ziyade okunmak için kaleme alınmıştır.

Namık Kemâl'in diğer eserlerini araştırdığımızda, edebiyat sahasında dikkat çeken iki adet roman ile karşılaşıyoruz: Cezmi ve İntibah.

Oyun tarzındaki eserlerin başında ise "Vatan Yahut Silistre" geliyor. Onu Gülnihâl, Âkif Bey, Zavallı Çocuk ve Kara Belâ isimli eserler takip ediyor.

"Evrâk-ı Perîşan Serisi" dışındaki diğer tarihî eserleri şunlardır: Bârika-i Zafer, Devr-i İstîlâ, Silistre Muhâsarası, Kanije Muhâsarası, Osmanlı Tarihi Medhali.