Filistin dâvâsı düğüm düğüm-2

Bir önceki yazıda, Filistinlilerin kendi aralarında anlaşamadıklarından, bunca mezalime rağmen, aralarında birlik-beraberlik ruh ve şuurunun bir teşekkül etmediğinden söz ettik. En büyük düğümlerden biri budur.

Meseleyi bir-iki halka daha genişlettiğimizde, ayrıca şunu görüyoruz: Filistin'e komşu olan diğer Arap ülkeleri de, Filistin davası meselesinde anlaşamıyorlar. Aralarında görüş birliği yoktur. Arap Birliği Teşkilatı da aynı durumda. Müşterek bir fikir ve hareket içinde değiller.

Aynı perişan tabloyu İslâm ülkelerinde ve İslâm İşbirliği Teşkilatında da görmekteyiz. Filistin meselesinde bir türlü "işbirliği" yapmıyorlar, yapamıyorlar.

Gelelim şimdi Türkiye'nin durumuna ve tutumuna...

Zaman zaman şunu müşahade ediyoruz: Gerek mitingin duyurusu için ve gerekse bayrak, flama, broşür, afiş, el ilânı gibi şeylerin dağıtıldığı stand benzeri noktalarda, ayrıca parti propagandasını, hatta partiye üye kaydının yapıldığını gördük. Daha da ötesi, miting sahasında bile partiye üye kaydı için standlar kuruluyor.

İşte, bu ve benzeri uygulamalar, son derece soğuk ve itici geliyor. Zira, Filistin dâvâsı, bu suretle bir partinin propaganda aleti haline getirilmiş oluyor.

İşte, tam da bu noktada durup düşünelim: Filistin dâvâsı, acaba böylesi bir mantık ve anlayış şekliyle başarıya ulaşabilir mi Mümkün görünmüyor.

O halde, Filistin meselesi, partilerüstü tutulmalı ve hatta mümkünse miting ve benzeri organizasyonlar ortaklaşa yapılmalı. Yani, parti ayrımcılığı yapılmadan bu meselenin takipçisi olmalı. Tâ ki, Sultan II. Abdülhamid'in dediği gibi "Filistin, bütün İslâm âleminin ortak dâvâsı" haline gelsin, öyle görünsün ve bütün dünyada öyle anlaşılsın. Aksi halde, ciddî bir hâl çaresinin ve çıkış yolunun bulunması çok müşkil olur.

Velhasıl: Filistinli kardeşlerimiz, kendi vatanlarında her gün başlarına inen zulüm bombalarıyla kahır ve azap çekerken, bitip tükenmek bilmeyen hamaset edebiyatıyla biz de burada kahroluyoruz.

İsteriz ki, bitsin artık bu kısır döngü, kırılsın gitsin artık bu fâsid çember. İkide bir hamaset pompalamak yerine, düğümleri çözmeye yarayacak politikalar ortaya konulsun artık.

Son bir notumuz da HAMAS'ın mücadele metodu ile ilgili.