Enaniyetten vurulmamak için
Nur Külliyatını dikkatlice okuduğumuzda, en sinsî bir damar olan "enaniyet" ile alâkalı birçok bahsin bulunduğunu görüyoruz.
O bahislerin için en hacimli ve en etkili olanı ise, Mektubat'tan 29. Mektubun Altıncı Kısmı olan "Altı Desise-i Şeytaniye"den "Beşinci Desise-i Şeytaniye" başlıklı kısımdır.
Bir ismi de "Hücûmât-ı Sitte" olan Mektubat'taki bu "Altıncı Kısım", aslında "İhlâsı kıran maniler" cümlesinden olup, Nur Külliyatı içinde okunması en çok tavsiye edilen İhlâs Risalesinin devamı mahiyetindedir.
Bu "Hücumat-ı Sitte Risalesi" ile münasebettar olan ayrıca şeytanın vesveselerine dair 13. Lemâ'daki "Hikmetü'l-İstiaze" ile 26. Mektup'taki "şeytanla muaraza" bahsi gibi iki kardeşi daha var. Üstad Bediüzzaman, bu üç risalenin beraber okunmasını şu sözlerle tavsiye ediyor: "Şu Hikmetü'l-İstiaze Risalesi'nin iki mühim kardeşi var. Birisi 29. Mektub'un Altıncı Risalesi olan 'Hücumat-ı Sitte' mühim bir kale olduğu gibi; ikinci bir kardeşi olan 26. Mektub'un 'Hüccetü'l-Kur'an Ale'ş-şeytan ve Hizbihi' namındaki risalesi dahi bir hısn-ı hasîndir. Bu üç risale birbiriyle münasebettardır. Ve ehl-i imana bu zamanda çok lüzumlu olduğunu ihtar ediyorum." (13. Lemâ)
"Kardeşlerim. Sizler arasıra İhlası ve İktisat Lemâlarını, bazen Hücumat-ı Sitte Risalesini mabeyninizde beraber okumalısınız. (Kastamonu Lahikası)
Hücûmat-ı Sitte Risalesinin başında şu iki cümlelik ihtar yer alıyor:
1- Kurân-ı Hakîm'in tilmizlerini ve hâdimlerini ikaz etmek ve aldanmamak için yazılmıştır.
2- Şu Altıncı Kısım, ins ve cin şeytanlarının altı desiselerini inşaallah akim bırakır ve hücum yollarının altısını seddeder.
Altı Desisenin Beşincisi "enaniyet"le ve bilhassa "enaniyet-i ilmiye" ile ilgilidir.
Bu bu kısmın başlarında da şu hatırlatmalar yapılıyor:
1- Hakikaten, insanda en tehlikeli damar enaniyettir. Ve en zayıf damarı da odur. Onu okşamakla çok fena şeyleri yaptırabilirler.
2- Ey kardeşlerim! Dikkat ediniz, sizi enaniyette vurmasınlar, onunla sizi avlamasınlar.
3- Kardeşlerim! Enaniyetin işimizde en tehlikeli ciheti kıskançlıktır. Eğer sırf lillâh için olmazsa, kıskançlık müdahale eder, bozar.
4- Kardeşlerim hakkında en ziyade korktuğum, bunların bu zayıf damarından ehl-i ilhadın istifade etmek ihtimalidir. Bu hal beni çok düşündürüyor.
Burada sıralamış olduğumuz ikaz ve ihtarlar, elbette ki boşuna yapılmıyor. Demek tehlike var ki, peş peşe tembihler, tavsiyeler, uyarılar yapılıyor.