Okumalarımızı verimli yapmak

Üstad "Ey kendini insan bilen insan. Kendini oku! Yoksa hayvan ve camid hükmünde insan olmak ihtimali var." (Sözler.730) demektedir.

Zübeyir Gündüzalp ise, "Okumak, okumak, okumak. Dem ve damarlarımıza karışana kadar okumak." demektedir. Görüldüğü gibi okumak, biz Müslümanlar, özellikle Risale-i Nur talebeleri için önemli hale geliyor. Okumak, öğrenmenin ve terakkinin en öncelikli bir adımıdır.

Okumak, her yeniliğin başlangıcı, anlaşabilmenin, iletişimin ilk adımlarından biridir. Kur'an'ın ilk emrini "İKRA-OKU"dur. Nasıl okunacağını yine Rabb'imiz ayetin devamında, "Oku, seni yaratan Rabbinin adıyla oku." diyerek belirtmiş.

Okumak önemli, işe yarayacak bir şekilde okumak daha önemlidir. Okumaya başlamadan yapılacak işlemler de önemli.

Bunları şöyle özetleyebiliriz. Konuya, okumaya yoğunlaşmak, fiziksel ortamı ve zihinsel ortamı hazırlama, önceden metne göz atmak, okumanın amacını tespit ettikten sonra aktif bir şekilde okumaya başlanabilir.

Okumaya niyetim var mı Okumak için hazır mıyım sorularına cevabınız 'Evet' ise okumak için hazırsınız demektir.

İkinci olarak, Okumanın amacı olmalı. Okurken kelimelerdeki, cümlelerdeki vurgulara dikkat edilmeli ki yazar ne demek istiyor anlaşılsın. Sonra okumaya devam edin. Okurken yazarla konuşuyormuş gibi okumak da önemlidir.

Okuma sırasında radyo dinlemek, bir şeyler yemek ve etrafta gürültü olması, dikkati dağıtacak olayların yaşanması da verimi düşürür. Okuma amacımıza göre okuma hızı ve teknikleri farklı olabilir.

Verimli bir okuma sağlamak için son bir tavsiye de, "Yanınızda kalem, kâğıt ve sözlük gibi araçlar bulundurun."