Yatırım kapma yarışı hızlandı

Bir dönem hız kesen otomotiv yatırımları, elektrikli araç dönüşümüyle birlikte yeniden artış eğilimine girerken, Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Macaristan da bu yatırımları çekme yarışına yeniden dahil oldu...

Ekonomik durgunluk ve kapasite fazlalığı nedeniyle uzunca bir süredir durgunluk yaşayan otomotiv yatırımları, elektrikli araç dönüşümünün hızlanması ve bu dönüşümde Çinli markaların Avrupa'da var olma istekleri, yatırım çekme yarışını yeniden başlattı.

Togg dışında uzun süredir "sıfırdan" ve yeni bir otomotiv yatırımı konusunda bekleyişini sürdüren Türkiye, bu konuda özellikle Çinli markalar nezdinde girişimlerde bulunurken, rakipler de harekete geçmiş durumda. Nitekim yeni yatırımlar konusunda Fas, Tunus, Cezayir'in yanı sıra son dönemin gözdesi Macaristan olurken, İtalya'nın da bu konuda harekete geçtiği yönünde haberler geliyor. Nitekim İtalya Sanayi Bakanı Adolfo Urso, hükümetle mevcut üreticiler arasında üretim hedeflerine ilişkin yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yeni üreticiyi daha ülkeye çekmek için düğmeye bastıklarını bildirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Araları bozukmuş

Ülkenin en büyük üreticisi konumunda olan ve Stellantis grubuna katıldıktan sonra bazı üretimlerini ülke dışındaki tesislerde gerçekleştiren Fiat ile Giorgia Meloni hükümeti arasında hedeflerle ilgili bir anlaşmazlık olduğu belirtiliyor. Nitekim hükümetin 750 bin adet olan yıllık kapasitenin 1 milyona çıkartılmasını istediği, ancak Stellantis'in yeni yatırıma çok sıcak bakmadığı belirtiliyor. Zira iç pazarda Fiat'ın üstünlüğünün, Volkswagen gibi rakipleri tarafından tehdit altında olduğu da kaydediliyor.

Bu ayın başlarında yaklaşık 1 milyar euro'luk bir yeni araç alım teşviki çıkartan hükümet, 2025'e kadar 6 milyar euro harcayarak bir yandan "otomotiv tüketimi"ni artırmaya diğer yandan da üretim kapasitesini büyütmeyi hedefliyor. Bu yüzden de yeni üreticilerin peşinde.

Aynı şekilde Macaristan da, son dönemde özellikle BYD'nin yatırımıyla moral bulurken, otomotiv yatırımları için cazibesini artırmaya çalışıyor. Macaristan, bu amaçla Debrecen kentini, "Avrupa'nın en büyük batarya üretim merkezi" konumuna getirmek için 2 milyar Euro'luk bir altyapı yatırım programı başlatacağını duyurdu. Bunun içinde yollar, atık su yönetimi, ulaşım gibi kalemler var. Üstelik bu kent, son 8 yılda 12.5 milyar euro'luk doğrudan yabancı yatırım çekmiş olmasına rağmen.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BYD Avrupa'ya model yağdırıyor


Dünyanın önde gelen elektrikli otomobil markası BYD, Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nda yeni modellerini ve teknolojilerini göstermeye hazırlanıyor. BYD, fuarda "BYD Super DM" (Dual Mode) teknolojisini tanıtacak, plug-in hibrit araçlarda fark yaratan ve Avrupa'da ilk önce Türkiye'de yılın ikinci çeyreğinden itibaren sunulacak SEAL U DM-i modelini ilk kez sergileyecek. BYD'nin yenilikleri arasında 7 kişilik tam elektrikli SUV modeli Tang'i ve YANGWANG U8'i de sergileyecek.

Yenilenen Octavia Temmuz'u bekleyecek


Bu yıl da model atağına devam eden Skoda, makyajlanan Kamiq ve Scala'nın ardından Octavia'yı da güncelledi. Octavia Sedan ve Combi modelleri, Temmuz ayından itibaren Türkiye'de de satışa sunulacak.Yenilikler arasında yeni ön-arka tampon tasarımı, ön ızgara, LED Matrix farlar, yeni tasarıma sahip LED arka farlar var. İçmekandaki en önemli yenilik ise, opsiyonel 13 inç'lik yeni ekran. Yapay zeka tabanlı ChatGPT chatbot özelliği de mevcut.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı