1000 km için yarış başladı!

Her ne kadar elektrikli araç satışları eski ivmesinden uzak kalsa da, Batılı üreticiler, menzil kaygılarını giderecek ve Çinli rakipleriyle arayı kapatacak "solid state" bataryalar konusunda gaza bastı. Hedef, 1000 km'ye kadar menzil sunmak.

Avrupa ve ABD'de elektrikli otomobil satışları durgun, hatta aşağı yönlü bir hareket izlerken, Çinli rakipleri karşısında oldukça geride kalan Batılı üreticiler, "katı hal" olarak da bildiğimiz "solid state" bataryalara yöneliyor. Belli başlı üreticiler, bu yolla, tek şarjla 1000 km'ye menzilin yanı sıra daha akıcı tasarımlar ve hafifletilmiş araçlar sunmayı hedefliyor.

BMW ve Mercedes'in yanı sıra bünyesinde pek çok markayı barındıran Stellantis de, gelişmiş özelliklere sahip katı hal bataryalarıyla ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Daha yüksek enerji depolama yeteneği, daha yüksek sıcaklıklarda dayanıklı olması, araç menzillerini 1000 km'ye kadar çıkartabilme potansiyeli bulunan katı hal bataryalarının hızlıca kullanıma alınabilmesi amacıyla yol testlerine ağırlık veren üreticiler, ayrıca bu konuya daha fazla Ar-Ge kaynağı ayırmaya hatta yeni ortaklıklara gitmeye başladı.

Tasarımı etkileyecek

Üreticiler, söz konusu bataryaların yüksek maliyet ve üretim zorlukları gibi dezavantajlarının üstesinden gelmeye çalışırken, örneğin Mercedes, AMG'nin de desteğiyle, katı hal bataryayı "EQS"
prototipine yerleştirmeyi başardı.

Bu bataryanın laboratuvar çalışmalarını 2024 sonunda, gerçek yok testlerinin ise Şubat ayında başlatan Mercedes, bu bataryaların yüzde 25 daha fazla enerji depolayabildiğini, ayrıca daha hafif batarya paketi kullanma ve daha akıcı tasarımlar yapma imkanı sunduğunu belirtiyor.

BMW ise ABD'li bir şirketle birlikte geliştirdiği katı hal batarya hücrelerini, "i7" prototipine yerleştirerek Almanya'da test etmeye başlarken, Stellantis'in de, gelecek yıl "Dodge Charger Daytona"lardan oluşan bir filoya bu bataryalardan yerleştirerek test edeceği belirtiliyor.

Ancak üreticiler, bu teknolojinin seri üretime geçmesinin 2028-2030 yıllarını bulabileceğini belirtiyor. Toyota'nın ise, bu bataryalara sahip modellerini 2027'de, Nissan'ın da 2028'de pazara sürmeye başlayacağı konuşuluyor.

Skoda'dan elektrikli atağı


Uzun süre sonra arta arkaya Türkiye pazarına sunduğu tam elektrikli modelleriyle hızlı bir giriş yapan Skoda, "elektrikli mobilite dönüşümünün merkezinde yer almak" amacıyla adımlarını hızlandıracak.

Türkiye pazarında satışa sunulan yeni "Elroq", "Enyaq" ve "Enyaq Coupe" modelleriyle ürün yelpazelerini "tam elektrikli yeniliklerle genişlettiklerini belirten Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, "Bu modellerimizle sadece yüksek teknoloji sunmakla kalmıyor, aynı zamanda hızlı şarj altyapımız ve mobil şarj istasyonlarımızla kullanıcılarımızın menzil ve şarj ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. İlk etapta 4 araçla hizmet vermeye başladığımız mobil şarj araçlarımız İstanbul ve Ege Bölgesi'nde elektrikli araç kullanıcılarına aktif olarak hizmet veriyor. Bu araçlarımızın gördüğü yoğun ilgi bizi daha da mutlu ediyor" dedi.

Skoda, devreye almaya başladığı mobil DC şarj üniteleriyle, özellikle yoğun şehir içi trafiğinde veya uzun yolculuklarda kullanıcıların hızlı şarj imkanına erişimini sağlamayı hedefliyor. Mobil şarj üniteleri, 150 kW'ye kadar DC hızlı şarj kapasitesi sunarak, kısa sürede batarya dolumu gerçekleştirebiliyor. Bu hizmet, sadece Skoda kullanıcılarına değil, tüm elektrikli araç sahiplerine yönelik.