Erdoğan ile Irak gezisinin şifreleri İsrail Ortadoğu'da dünya savaşı mı çıkaracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart seçimlerinin ardından ilk yurt dışı gezisini Irak'a yaptı.

Erdoğan'ın Irak'a son ziyareti bundan tam 13 yıl önceydi. Bu çok önemli ziyareti Ankara ve İstanbul'dan gazeteci arkadaşlarımla birlikte ben de takip ettim.

Erdoğan ve Türkiye heyetinin ziyareti Bağdat'ta çok önemsendi.

Zira başta Türkiye'nin öncülüğündeki "Kalkınma Yolu Projesi" olmak üzere masada önemli konular vardı. Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli iki ayağı Türkiye ve Irak. Proje körfezden başlayarak bin kilometrenin üzerinde karayolu ve yine bin kilometrenin üzerinde demiryolu ağını içeriyor. Bu ağın inşasında ise Türk işadamlarına önemli görevler düşüyor. İşadamlarımızın Irak'taki yatırımlarının da bu ziyaretten sonra hız kazanacağını tahmin etmek zor değil.

Irak'ın ciddi su sorunları var ve bu konuda da Türkiye'ye güveniyor.

Bu ziyaretle sık sık krizlerin yaşandığı Ortadoğu'da Irak'ın Türkiye'nin dostluğuna ve işbirliğine hayati derecede ihtiyaç duyduğunu söylemek yanlış olmaz.

Aynı şey, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi için de geçerli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat'tan sonra Erbil'i de ziyaret etti. Kuzey Irak'ta Türk işadamlarının büyük yatırımları var.

IRAK PKK'NIN FAALİYETLERİNİ

YASAKLADI

Türkiye'nin çabaları ve gerçekleri anlatması üzerine PKK'nın kendisi için de büyük bir güvenlik tehdidi olduğunu anlayan Irak, geçtiğimiz haftalarda PKK'nın Irak'taki faaliyetlerini yasakladığını açıklamıştı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise; "Irak yönetimi PKK'nın terör örgütü olduğunu ilk defa kabul etti" diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretindeki en önemli konu başlığının terör örgütü PKK'nın tamamen ortadan kaldırılması olacağının işaretlerini vermişti.

Erdoğan'ın Erbil ziyaretinde, "Irak yönetimi ile birlikte Erbil'in de PKK'ya sıfır tolerans" yaklaşımında olması gerektiğinin altı çizildi. Erbil'in de uzun süredir PKK'dan rahatsız olduğu ve yer yer PKK ile çatışmalara girdiğini de biliyoruz. Erbil ve Barzani ailesi Turgut Özal döneminden bu yana Türkiye'den aldığı maddi ve manevi desteğin farkında olmalı.

İSRAİL SAVAŞI HER YERE

YAYMAK MI İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son grup toplantısında, İsrail ve Filistin konusunda kendisine ve iktidara atılan iftiralara sert tepki göstermişti. Filistin davasını tüm dünyada en yüksek ve sert perdeden dillendiren Erdoğan'ın Irak temaslarında Gazze konusu da masadaydı. Bu konudaki görüşmeleri bir sonraki yazımda aktaracağım.

Ancak Türkiye'nin İsrail konusundaki yaklaşımı, endişeleri Gazze ile sınırlı değil.

Türkiye, İsrail'in savaşı genişletme amacında olduğunun farkında ve bu tezi başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm dünya ile paylaşıyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan son açıklamalarında bunu net şekilde gündeme getirmiş, "İsrail savaşı tüm bölgeye yaymak istiyor"