Amerika Türkiye'ye 9 bin ajan gönderdi ve sistem nasıl çöktü

Önce meselenin Türk eğitim sistemi ile ilgili olduğunu belirteyim. Yeni müfredatın tartışıldığı bugünlerde konu tam da; "Bir ülkeyi yok etmek istiyorsan eğitim sistemini çökert" savıyla bağlantılı.

"Eğitim sistemi ve 9 bin ABD ajanı ne alaka" mı diyorsunuz

Anlatacağım.

Geçen yıl ve bu yılın başlarında Türkiye'de Mossad ajanlarına yapılan operasyonlar hepimizi şöyle bir sarsmıştı. Gözaltına alınanlar arasında tarikat mensubu görüntülü şahıslar, başörtülü kadınları görünce; "Neler oluyor" demiştik.

ON YILDA 9 BİN CASUS

Şimdi anlatacağım konu 1950'lerde geçiyor.

Amerika Türkiye'ye on yıl içinde dönüşümlü olarak 9 bin casus gönderiyor.

Nasıl mı UID (Uluslararası Demokratlar Derneği) Başkanı Köksal Kuş anlattı. Yaşadıklarını aktaran şu an 95 yaşında ve Almanya'da bulunan Ahmet Şahin isimli aslen Ankaralı bir gurbetçi.

Ahmet Şahin 1960'ların başında Almanya'ya ilk giden işçilerden. 1950-1960 arasında Ankara Çankaya'da Amerikalı bir çiftin evinde altı yıl çalışıyor. Sonra çift Amerika'ya dönüyor. Bunu yazın bir kenara.

Köksal Kuş, Almanya'da Ahmet Şahin'i ziyarete gidiyor. Ahmet Şahin Köksal Kuş'a şunları anlatıyor:

"EĞİTİM SİSTEMİNİ

ÇÖKERTMEYE GELDİK"

"Alman devleti beni Türkiye'den gelen işçilerin genel koordinatörü yaptı. Resmi bir görev verdi. Bunun üzerine ben Alman devletinin çeşitli toplantılarına, davet edilmeye başladım. Bir resepsiyonda oturduğum masada bir Amerikalı adam vardı. Adam beni ben de adamı tanıyacak gibi oldum. O sırada Amerikalının eşi geldi masaya ve onu hemen tanıdım. Onu tanıyınca eşini de tanıdım ve birbirimize sarıldık. Sohbet ettik. İkisi de emekli olmuşlar ve Almanya'ya yerleşmişlerdi. Ben hep aklımda olan soruyu yönelttim: 'Ankara'da sizin yanınızda yıllarca çalıştım. Ama o zamanlar cesaret edip de soramadım. Sizin ne iş yaptığınızı hep merak etmişimdir. Siz Ankara'da ne iş yapıyordunuz'.

Adam dedi ki; 'Biz o dönemde Türkiye'ye Türk Milli Eğitim politikasını bizim istediğimiz çizgiye getirmek üzere geldik. On yıl içinde tam 9 bin kişi gizli görevle bu iş için geldik. Ne zaman ki; istediğimiz oldu. Yani Türk Milli Eğitimi'ni Amerikan çıkarları çerçevesinde yoluna koyduk. Ondan sonra Amerika'ya döndük."

EĞİTİM SİSTEMİ HEP TÖKEZLEDİ

Köksal Kuş'tan Ahmet Amca'nın telefonunu istedim.