Demirel: Bediüzzaman bir âbidedir

Özel yazışmalarında o sözle Şeyh Said'i kast ettiğini ve yanlış yaptığını itiraf eden Muharrem İnce'ye bir cevap da merhum 9. Cumhurbaşkanı Demirel'den. Necmeddin Şahiner'in sorularına verdiği cevaplarda şöyle demişti Demirel:

"Bediüzzaman Said Nursî, üzerinde çok tartışma yapılmış bir zattır. Birçok kimse, kendisi hakkında peşin hükümlere sahip olmuşlardır. Bediüzzaman, Kur'an'ı ve Resulullahı kendisine rehber edinmiş ve inançlarından hiçbir taviz vermemiş bir şahsiyettir.

"Üstüne husumet çekmiştir. Fakat bu husumetten hiçbir zaman yılmamıştır. Eserleri ve kendisini takip eden Nur Talebeleri, yüzlerce defa mahkemeye çıkarılmıştır. Türk ceza kanunlarına göre, bunların hiçbirisinde suç bulunmamıştır. Buna rağmen, merhum takibe maruz kalmıştır. Kendi öz vatanında, bir ilden bir ile sürgüne gönderilmiştir. Kimsenin önünde eğilmemiştir. Devirlerle hoş geçinmek gibi bir yola da sapmamıştır.

"Kendisinin İdare-i Örfî Divanında, 1909 yılında söylediği çok enteresan sözleri vardır. Orada, "Hakikatin hatırı, sadece hakikatin hatırı için hareket ediniz, hakikatin hatırı herşeyin üstündedir" der. Merhum, hakikatin hatırı için bir ömür boyu hareket etmiştir.

"Gerek eserlerinde, gerek nasihatlarında, hep iyiliği tavsiye etmiştir. Cenab-ı Allah'ın emirlerine ve nehiylerine uyulmasını tavsiye etmiştir. Mârufu emir ve münkeri nehyetmiştir. Ayrıca Kur'an'ın çok değerli yorumunu yapmıştır."

Yine Demirel 1985'te Taksim Grubu toplantılarından birinde soruları cevaplarken şunları söylemişti: AP eski Milletvekili Recep Özel'in aktarımıyla: