Ayasofya'ya biletli giriş

Ayasofya ibadete açıldıktan üç yıl sonra, mabedin depreme hazırlık gerekçesiyle çok kapsamlı bir restorasyona alınacağı haberleri gündeme gelmiş ve konuyla ilgili olarak Saraydan birbiriyle çelişen farklı açıklamalar sâdır olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Bilim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar İhsan Sarı, restorasyonun iki nesil boyunca sürebileceğini söylemiş ve bu ifadeyi "50 yıl" olarak yorumlayanlar olmuştu.

Sarayın propaganda birimi ise bunun doğru olmadığını, restorasyonda birinci etabın 2024'te, ikinci etabın da sonraki üç yılda tamamlanmasının planlandığını duyurmuştu.

Bu çelişkilerin zihinlerde doğurduğu istifhamları giderecek yeni bir açıklama yapılmadan süreç ilerlerken, bu defa da Ayasofya'ya ücretli giriş meselesi gündeme getirildi.

15 Ocak'ta başlatılan uygulama ile yabancı turistler ayrı bir kapıdan bilet alarak içeri alınıyor. Bilet ücreti 25 euro olarak belirlenmiş.

Turistlerin ücretli geçişi için yapılıp konulan kepenkli kapının, mabedin orijinal tarihî dokusuyla hiç uyuşmayan son derece sakil bir görüntü vermesi ayrı bir garabet ve skandal.

Mabedi ibadete açarken düşünülmeyip aradan üç buçuk sene geçtikten sonra akıl edilen bu uygulama özellikle Ayasofya'da namaz kılmak isteyen Müslüman turistler için "Onlar da mı biletle içeri alınacak, namaz kılabilmek için kişi başına 25 euro mu ödeyecek" sorusunu gündeme getirdi.

Avrupa'da Köln'deki Dom Kilisesi başta olmak üzere çok ziyaret edilen bazı kilise ve katedrallerde de mabed kısmına giriş ücretsiz iken, kuleye çıkış veya müze vasfı taşıyan özel mekânlara giriş için bilet almak gerekiyor.