Hayatın şiiri-III
Önceki iki yazıyla değerli iki şair Hüseyin Atlansoy ile Ömer Erinç'in kitaplarının tanıtımı ya da tanıtımına katkı vesilesiyle şiir temsiliyle sanata duyarlığın gereğini, bir bakıma imlemeye çalışılmıştı. Başlığı "Hayatın Şiiri" olarak koyarken, özel bir alan veya türün öznel dile getirilmesi örneklerini ortaya koymakla sınırlandırıcı bir yaklaşımdan çok, bütüncül bir kavrayış ve anlayışın gerekliliğine işaret etme çabası söz konusuydu. Bu yazıda, şiirin üreticisi, evet üreticisi iki şairin özel bir dosya çerçevesinde bir dergi tarafından ele alındığı bildirimi yapılmaktadır.
Edebiyat Ortamı dergisi on yedi yıldır sürdürdüğü yayım etkinliğini, iki ayda bir yayımlanan her sayısında bir yazarın tanıtımını amaçlayan bir çalışmayı da ek olarak vermektedir. Sanat ve edebiyatın farklı alanlarında üretim yapmış, eserler ortaya koymuş sanatçılara, olması gereken saygıyı canlı tutma yanında, sanat ve edebiyatın tarihi sürekliliğini dikkate alarak bir geleneğin gerekliliğini de vurgulamak anlamını içermektedir. Hüsrev Hatemi ve son sayıda (105, Temmuz-Ağustos 2025) Ahmet Haşim üzerine yapılan çalışma, somut bir örnek olarak ortaya konulmuştur.
Hüsrev Hatemi çalışmasını değerli şair Hüseyin Akın, yılları kapsayan özel ilişkisi ve gözlemleri bağlamında, şair (aynı zamanda tabip) Hüsrev Hatemi'nin hayatıyla, mesleğiyle hemhal bir süreç içinde kurulan, gelişen ve olgunlaşan şiir dünyasını aydınlatmaktadır. Kitaba bir bölüm olarak yerleştirilen (II. Bölüm) "Söyleşi", şair Hüsrev Hatemi'nin şiirini anlama ve kavrama bağlamında önemli ipuçları vermektedir. Değişik yönleriyle Hüsrev Hatemi şiirini ele alan şu yazarların değerlendirmelerine yer verilmiştir: "Hüsrev-i Vala Himem-Hilmi Yavuz, "Hüsrev Hatemi'nin Şiirleri"- Prof. Dr. İnci Enginün, "Aziz Dostum, Bilge Hekim Hüsrev Hatemi-Prof. Dr. Bekir Karlığa, "İkiz Biraderim (2)"-İkiz biraderi: Hüseyin Hatemi, "Çelebi Bizi Unutma"-Prof. Dr. Kemal Sayar, "Hüsrev Hatemi"-Selahattin Yusuf, "Hüsrev Hoca'nın Yunus'u, Aşkın Türkçesi"-Ercan Yılmaz, "Hüsrev Hekim"-Mehmet Aycı, "Bendeki İmzalı Hüsrev Hatemi Kitaplığı"-İsmail Karakurt, "Nesiller Arasında Bir İrfan Köprüsü: Hüsrev Hatemi"-Mehmet Nuri Yardım, "Şair ve Hekim: Hüsrev Hatemi"-Nurettin Durman, "Yunus'tan El Almış Bir Hakim"-Belkis İbrahimhakkıoğlu. Mustafa Ruhi Şirin'in "Şairane ve Bilge Bir Hekim/H.Hüsrev Hatemi" başlığı altında yayımlanan günlüğü, şair Hüsrev Hatemi'nin kişiliğine ve şiirine hayatın içinde bir boyut açmaktadır. Şair Alper Gencer'in "Hüsrev Hatemi'den Bir Dua Temennisi" şiirinin yoğun duyarlıklı şu mısralarını buraya aktarmak zevkli olacaktır: