Benim için çok kişisel bir mesele bu gerçekten. 6 yıldır kültür-sanat alanında danışmanlığını yaptığım... Yok eksik oldu: 6 yıldır hizmetinde olmaktan büyük mutluluk duyduğum güzeller güzeli şehrimiz Kahramanmaraş'ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmesi benim açımdan aşırı kişisel.
Kişisel kısmını nasılsa günün birinde anlatırım uzun uzun ama şu kadarını söylemek isterim. Kahramanmaraş'ın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girdiğinin ilan edildiği 31 Ekim 2025 günü gözyaşlarıma hâkim olamadım. Çünkü "asrın felaketi" olarak adlandırılan 6 Şubat depreminden 60 saat sonra gördüğüm şehirde aklımda tek bir düşünce oluşmuştu: "Kahramanmaraş yok olmuş. Bu şehirden artık bir şey olmaz."
Depremden sadece 3 yıl sonra gelen "sizi ağa aldık" haberi bende ilkin şu duyguyu oluşturdu: "Hayat akıyor, gidiyor, evrilip devrilip yolunu buluyor."
Sonra da şu düşünceyi: Adı Recep Tayyip Erdoğan olan bir adam, "Türk'ün makus talihini değiştirmek" isimli bir dertle "bitti" dediğimiz şehirleri 2 yılda ayağa kaldırıp o şehirleri dünyanın en prestijli şehir ağına dahil edilebilecek seviyeye de getirdi. Bu adama ne kadar müteşekkir olsak az kalır.
Bu, burada bir dursun.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, dünyada 400'ü aşkın şehri, 9 farklı alanda birbirine bağlayan bir ağ. Edebiyat sekmesi de bu ağın açık ara en prestijli sekmesi. Üç yıl önce depremde yerle bir olan Kahramanmaraş, bu ağa edebiyat alanından dahil olarak "Dünya Edebiyat Şehri" ünvanı alan ilk ve tek Türk şehri oldu.
Bu ünvanı Türkiye'de tek bir şehir hak eder bence, o da Kahramanmaraş. Çünkü Maraş, sözün adeta otağı. Bir yandan Karacaoğlan'lı, Nadir Baba'lı, Sümbülzade'li, Ahmet Kuddusi'li tarihsel birikim, bir yandan Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Cahit Zairfoğlu gibi şahane çağdaş edebiyatçılar. Bir yandan halk edebiyatının Sünni damarını sürdüren büyük toplumcu şair Abdurrahim Karakoç, diğer yandan Alevi-Bektaşi saz şairliğinin, ozanlık geleneğinin zirve ismi Aşık Mahsuni Şerif, Şevket Bulut, Ali Kutlay, Tahsin Yücel, Rasim Özdenören derken kadro şampiyonlar ligi.
Şimdi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı katılımı ile hem Kahramanmaraş'ın hem de asıl olarak Türk edebiyatının sesini tüm dünyaya duyurma şansı var şehrin. Çok ciddi ekonomik fırsatlar, çok ciddi tanıtım fırsatları barındıran bir üyelik bu ayrıca.

11