Kim bu seçmen
Peş peşe anketler geliyor. Tekrarlanan bir sonuç var: Ak Parti, tekrar birinci parti konumuna gelmiş. Gerçi bütün anketlerde değil ama son gelen üçünde öyle. Anket şirketleri şöyledir, böyledir; şöyle aldatırlar, böyle kıvırırlar Böyle lafların bendeki yeri diğer komplo teorilerinin yanıdır. Çünkü anket şirketleri doğru sonuçları sayesinde para ve itibar kazanır. Hiçbirinin de kendi ayağına ateş edeceğini sanmıyorum. Ancak güvenilirlik yüzdeleri, hata sınırları, onların da ötesinde doğru anket tekniklerinin uygulanma derecesi var. Alıştığımız birkaç bin denekli anketlerde hata sınırı artı veya eksi 2,5 civarında. Bunu mesela yüzde 1 yapmak için denek sayısını bir on kat falan arttırmak gerekiyor.
"KURUCU LİDER" PUANLARI GÖTÜRMÜŞÜç anket şirketinin bulgularını nakledeceğim. Biri bildiğiniz Metropol. Ruşen Çakır'ın Medyaskop'unda Burak Bilgehan Özpek bu şirketin son anketini değerlendiriyordu. Sonuç, dediğim gibi. Birinci parti AKP, ikinci parti CHP. Yer değiştirmişler. Bu yer değişikliğinin en önemli sebebi de MHP'den AKP'ye kayan oylar. Özpek'in değerlendirmesine göre MHP oylarının beşte biri, "kurucu lider" biçimindeki söylemlerden duyduğu rahatsızlıkla göç etmiş. Programı şu bağlantıda bulabilirsiniz: https:bit.lycakirozpek
Benzer sonuca varan bir başka anketçi, Gezici. Can Ataklı, haberi veriyor (https:bit.lyatakligezici ) O sebep söylemiyor ama AKP ile CHP'nin yer değiştirmesinin önemini belirtiyor.
Üçüncüsü, kurucularını ve yöneticilerini tanıdığım ve bilgilerine, dürüstlüklerine ve ciddiyetlerine tereddütsüz güvendiğim kâr gayesi gütmeyen bir kurum: Toplum Araştırmaları Enstitüsü. Onların anketleri halka açık. (https:bit.lytoplumhaziran ) Özlem Gürses, Enstitü'nün Siyaset Programı Direktörü Hüseyin Raşit Yılmaz'la anketi değerlendirmiş. (https:bit.lytoplumh )
SEÇMENİN DÜNYA GÖRÜŞÜToplum Araştırmaları Enstitüsü, Türkiye Seçmen Eğilimleri Araştırması adlı anketinde diğerlerinde pek rastlanmayan bilgiler de veriyor. Bunlardan biri, deneklerin dünya görüşü. 11 ve 12 Haziran'da konuşulan 1532 kişiye dünya görüşleri sorulmuş. Alınan cevaplar arasında Atatürkçü: 36,0; Milliyetçi: 15,9. Bunlara bir de kendine "Ülkücü" diyenleri eklerseniz toplam 58'i buluyoruz. Bu üç kategorinin içeriği, takdir edersiniz ki birbirinden çok farklı değildir. Dolayısıyla Türkiye'de siyaset yapacaklar bu çoğunluğu hesaba katmak zorundadır.
Diğer tercihler, İslamcı (10,9), Muhafazakâr (7,1), Sosyalist (2,1), Sosyal Demokrat (4,5), Ülkücü (6,1), Demokrat (2,8 ) ve bu kategorilerin dışında cevaplar verenler 3,6. Toplayıp 100 etmediğini gören okuyucularıma, 10,5'un bu soruyu cevapsız bıraktığını söyleyeyim.
Toplum Araştırmaları Enstitüsü'den Yağmur Uzunırmak, İmamoğlu protestoları sırasında protestocuların arasına girerek benzer bir anket yapmıştı. "Kim bu gençler" başlığıyla yayımladılar. Yukarıda adresini verdiğim sitelerinde bulabilirsiniz. O ankette, toplumumuzun daha genç ve daha muhalif bir kesitinin dünya görüşlerini yakalamayı başardılar. Ankara'da Kızılay'daki protestocuların yüzde yetmişi 18-24 yaş aralığındaydı. Plastik mermiler, tazyikli su ve biber gazı eşliğinde yapılan ankette yine de 208 eylemciye erişilebilmişti. Hata sınırı muhakkak ki barış şartlarında yapılan anketlerinkinden daha geniştir. Ancak birkaç puan aşağı veya yukarı kaymakla değişmeyecek sonuçlar var. Bu ankette, Atatürkçü milliyetçi ülkücü oranı 74,9'a çıkıyor.