Karanlıkta bilimin mum ışığı
Gerçeğe nasıl ulaşırsınız Bu maalesef gayet anlamlı bir soru. İçinde bulunduğumuz bu gerçek sonrası, post-hakikat çağında öyle.
Post-hakikat galiba post-modernitenin arabeski. Post-modernlik de "bilimsel sosyalizm"in. Tam dünyayı kuran saati bulmuşlardı, adını "tarihi maddecilik" koydular. Tez-antitez-sentez ve her şey içinde kendi zıddını taşırdı... Bilimsel sosyalist devlet de kurulmuştu ve rap rap, kesin ve önlenmez adımlarla ilerliyorlardı. Burjuva hâkimiyetinden proleter diktatörlüğüne geçilmiş, refahın yağmur gibi yağdığı komünist topluma geçmek üzereydiler ki alttan taban göçtü, üstten çatı çöktü. Meğer proleter diktatörlüğü sandıkları Stalin'in, Kruçev'in diktatörlüğü imiş ve dünyanın ilk ve tek bilimi kavramış, hayatını bilime göre düzenlemiş ülkesine refahın yağması beklenirken sistem fakru zaruretten çökmüş.
İşte bu acıklı çöküş karşısında Avrupalı eski Marksist kültürden bir ağıt yükseldi: Batsın bu dünya! Tam böyle demediler. Onun yerine post-modernizm dediler.
YALAN DÜNYAKapitalizm yalandı ama sosyalizm de yalandı. Her şey yalandı. "Yalan dünya her şey bomboş Yolcu sarhoş, hancı sarhoş." Tabii böyle ifade etmediler. Onun yerine anlatı dediler. Bütün ideolojiler, bütün inançlar, maddecilik, idealistlik, hepsi ama hepsi birer anlatıydı. Ufak tefek meselelere bulduğumuz açıklamalar da anlatıydı ama sosyalizm, emperyalizm, kapitalizm falan gibi büyük meseleler de büyük anlatıydı, grand-narrative idiler. Hepsi bir bakıma uydurmaydı.
Beşer şaşar. Fikir tarihinde yanılmalar her zaman vardır. Ne yani Binlerce yıl dünyayı kâinatın merkezi zannetmedik mi Ay, güneş, yedi sema, yıldızlar, her şey dünyanın etrafında dönüyor diye yazıp söylemedik mi Bugünün farkı ne
Bugünün farkı şu ki, eskiden doğru bildiğimiz yanlışları doğru bilirdik. Hoppala! Ne demek bu Şu demek: Eskiden, aksi gösterilene kadar inandıklarımızın doğru olduğunu sanırdık. Bugün, post-modernistler, peşin peşin, halihazırda doğru bildiklerimizin de yalan olduğunu söylüyor. Hiçbir şeyden emin değiller. Bir tek her şeyin yalan olduğundan eminler.
POST HAKİKATPost-hakikat bundan da karmaşık. Post hakikatçiler, hiçbir şey gerçek değildir demiyor. İşlerine gelmeyen gerçekleri reddediyor, işlerine gelen yalanları gerçek diye piyasaya sürüyor. Örnekler:
Sigara kanser yapmaz.Küresel ısınma diye bir şey yoktur.Covid-19 pandemisi bir tiyatrodan ibaretti.Aşılar bizi çiplemek içindir.Aşılar bir şeye yaramaz, ancak büyük ilaç firmalarına para kazandırmak içindir.Liste bu kadar değil tabii. Epeyce uzun. Bu anlatıların bazılarının arkasında para var. Mesela "sigara kanser yapmaz"ı büyük tütün firmaları destekliyor, uzman kiralıyorlardı. Küresel ısınmanın gerektirdiği bazı önlemler büyük petrolün cebini yakıyor ve aslında böyle bir şeyin olmadığına dair hikâyeyi destekliyorlardı. Ancak zaman gerçeği gittikçe daha görünüz kıldıkça, bu gayretlerden da vaz geçiliyor. Trump bile vaz geçecek gibi.