İki yıl, iki yüzyıl gibi
İtibarlı bir kitap serisinin Yapay Zekâ (YZ) kitabını görünce sevindim. Aman ne güzel. İşi bilen birileri bana anlatacak diye. Şöyle kuş bakışı Kitap, YZ'nın neleri yapıp neleri yapamayacağını anlatmaya kalkmış. Diyor ki YZ nihayet sayılarla uğraşır, kelimelerle değil. Dolayısıyla ondan kelimeyle, metinle ilgili başarılar beklemeyin. Sanat da insanlara aittir. YZ'dan grafik sanatıyla ilgili fazla bir beklentiniz de olmasın
Zamanım kıymetli. Okumayı oracıkta bıraktım. Biliyorsunuz YZ'nın ortalığı kasıp kavurduğu konular tam da bunlar. Metin yazmak. Grafik, resim. Tercüme işinde de canlı tercümanların hem en verimli yardımcısı hem en endişe veren rakibi.
Ne yapsın zavallı kitap. Yazarlar alana hâkim. 2022 yılında bilinenleri pek güzel incelemişler. Tek kusurları bilgilerinin tarihi. Birkaç ay bekleselerdi 2023'te ChatGPT çıkacaktı. Sonra DeepL. Sonra Midjourney vs, vs Bunları görmeden yazarlar "YZ kelimeleri bir dilden diğerine çevirse de içlerindeki anlamı bilemez." diyor. Doğrudur. Bilemez. Ama şakır şakır çevirir ve her gün daha başarılı çevirir. Grafikleri de, resimleri de nasıl isterseniz öyle çizer, hazırlar ve her gün daha başarılı hazırlar.
KİM DAHA ZEKİGeçen hafta bu işlerin bir ustasını dinledim. Şu anda YZ'nin zekâsının deha seviyesine eriştiğini, bu gidişle birkaç yılda binli IQ'lara gideceğini söylüyor. Binli IQ! 160- 180 Einstein düzeyidir. Binli ne demek hayal edemiyorum. (Einstein'ın zekâsını önce 150- 160 yazdım, sonra Co-Pilot'a sordum, Einstein'ın IQ'su 160- 180 dedi)
İnsan beyninde 86 milyar nöron var. YZ'nın sinir ağlarında on yılda 100 binlerce "nod"dan milyar noda geldik. YZ'de "nod", isterseniz düğüm deyin, kabaca nörona karşılık geliyor ve her yeni model bir öncekinin sağına iki veya üç sıfır ekliyor. Yüz katı, bin katı şeklinde
Şu anda bildiğimiz sinir ağları nöron nod, düğüm sayısında insan beyninin yüzde biri civarında. Demek ki bu tempoyla 2025, bilemediniz 2026 gibi insan beyninin nöron sayısını geçmesini bekleyebiliriz. Fakat YZ'de bir özellik daha var. İnsan beyninde sinirler saniyede bir veya iki defa mesaj iletirken YZ'da bu sayı bilgisayar saati hızında. Yani saniyede trilyon defa ve daha yukarılarda Bu hızlar da yıldan yıla binle çarpılarak artıyor.
KIRILMA NOKTASIPeki, ne yapalım Bize ne Bize şu: Bu tırmanış ekonomiden savunmaya, eğitimden kamuoyu manipülasyonuna, sosyal medyadan istihbarat uygulamalarına beklenmedik kırılmalara gebe. Ekonomistler verimlilik artışından bahsediyor. Bahsetmekte haklılar. Fakat "verimlilik artışı" diye düşündüğünüz anda mevcut ekonominin verimliliğinin artışından bahsediyorsunuz demektir. Mevcut savunmanın, mevcut eğitimin, vs Fakat kırılma mevcudun daha iyi ve daha hızlı yapılması değil şu anda mevcut olmayanın, hatta şu anda hayal edilmeyenin çok yakın zamanda karşınıza çıkması demek. Buna hazırlıklı olmalıyız. Hatta bunu yapanlardan, yaratanlardan olmalıyız.
Yapay Zekâ "gelen dalga"nın muhakkak ki ana bileşenlerinden biri ama dalgalar tek başına gelmez. Büyük veri bir başka yön. Kuantum bilgisayarlarıyla hızların sağına altı sıfır daha eklenmesi bir başka yön. DNA'nın manipülasyonu da. Sonra bunların tamamının bir araya getirdiğinizde her birinin yarattığı etkiler Toplanmıyor. Çarpılıyor.