Anayasa devlettir

Anayasa devleti tarif eder. Devletin sahibini tarif eder. O devleti o sınırlar içinde ayakta tutan değerleri tarif eder.

Milletin kimliğini, devletin şahsiyetini anayasa belirler. Bu yüzdendir ki anayasayla ikide birde oynanmaz. Anayasayı aşağılamak; ona "darbe anayasası", "karanlık anayasa" falan demek, millî kimliğe, millî devlete hakarettir. Geldikleri makamlara gelirken o anayasaya bağlı kalacaklarına namus ve şeref sözü verenlere hakarettir. Muhtemelen demokrat dünyada böyle hakaretlerin şiddetli müeyyidesi vardır. Devletler kendilerini korumakla mükelleftir.

Şimdi hemen aklı evvellerin, "Ama İngiltere'nin anayasası yok." dediklerini duyar gibiyim. Hayır, İngiltere'nin anayasası o kadar var ve o kadar içselleştirilmiş; her hükmü bazen halktan bazen yöneticilerden kelleler almış ki, Magna Carta'dan beri toplanıp gelen kurallar topluluğunu iki kapak arasında toplamaya gerek duymamışlar. İngiltere'nin kurucu kanunları ve yönetim geleneği, değme anayasalardan daha değişmez bir anayasadır.

İZLENEN ŞÜPHELİ AŞIRILIKÇI

Geçen hafta ajanslara düşen bir haber bunları yazmama sebep oldu. Almanya için Alternatif (AfD) partisi büyüme eğiliminde. Alman Anayasası'nın ilkelerine uymadığı, ıkçı, Nazi benzeri bir rota izlediğinden şüphe ediliyor. Bu şüpheye dayanılarak sokulduğu "İzlenen Şüpheli Aşırılıkçı" sınıflandırılmasından çıkarılmak için mahkemeye başvurmuş. Bu sınıflandırmadaki bir partiyi veya grubu, Alman istihbarat servisi BfV izleyebiliyor. Almanya demokratik bir ülke. Bize kıyasla birkaç kat daha demokratik bir ülke. Ama Alman demokrasisi, Almanya'nın ilkelerini, kimliğini, millî çıkarını ve devletini kararlılıkla korumaya muktedir. BfV öyle canı istedi diye veya Alman Şansölyesi telefonla talimat verdi diye kimseyi izleyemez. Onun da kanunu var, hukuku var. İşte AfD o yollar aşılıp "İzlenen Şüpheli Aşırılıkçı" olmuş. Neye göre Neye göre'nin cevabı, izleyen kuruluşun adında gizli: BfV, Anayasayı Koruma Dairesi demek! Yani devleti; yani milleti koruma dairesi.

BfV "izleyebilir" demek, telefonları dinleyebilir, yazışmaları okuyabilir, hatta içlerine adam yerleştirebilir, hâlen içeride bulunanlardan kendine ajan tutabilir demek.

SAHİ BİZ KİMİZ

Alman Devleti'ni kendi anayasası tarif eder. ABD devletini de. Fransız devletini de. Ya bizi Bizim devletimizi tanımlayan bir anayasamız olmadığı anlaşılıyor. Bizim anayasamız darbe anayasası ve darbelerin karanlık izlerini taşıyor. Bizim devletimizi, bizim millietimizi, anayasa tanımlamıyorsa kim tanımlıyor

Kim tanımlıyor Sahi, biz kimiz Ama "Kimlik siyaseti yapma!" uyarısı benim için de geçerli değil mi Biz öyle, haritada, tesadüfen Türkiye denilivermiş topraklar üzerinde tesadüfen bulunan bir halkız. Yok yok halklarız. Hani Dubai Havaalanı transit salonundaki halklar gibi

Peki nerelere Türkiye denir Bu daha da karışık ve zor bir soru. 20. asrın başındaki haritalara bakıyorsunuz, Türkiye Adriyatik'ten başlıyor. Allah Allah! Ne garip! Şimdi artık oralara Türkiye demiyorlar. Garabet üstüne garabet. Sanki coğrafya millete isim vermiyor da millet coğrafyaya isim veriyor gibi. Sanki Hadi oradan sen de. Irkçılık etme! Kimlik siyaseti yapma! Kimliksizsin sen, kimliksiz kal. Türk yoktur zaten. Türk diyen ırkçıdır.