Ramazan Bayramı'nda çalışma esasları ve ücretlendirme

Mübarek Şehr-i Ramazan'ı tüm İslam âlemi ile birlikte bu sene de idrak ettik. Dün arefe günüydü. Bugün Ramazan Bayramı'nın ilk gününe denk gelmektedir. 10, 11 ve 12 Nisan günleri de bayram devam etmektedir. Dolayısıyla 3,5 günlük resmî bayram günlerinin yanı sıra memurlar için bayram öncesindeki 1,5 günlük sürenin de idari izin sayılacağı hükûmet tarafından ilan edildi. Bu bağlamda hafta sonları dâhil edildiğinde memurlar için 9 günlük tatil fırsatı doğmuş oldu.

Hâl böyle iken hem çalışanlar hem de emeklilerden çok sayıda sual gelmektedir. Okuyucularımızın suallerine toplu cevap olmak üzere Ramazan Bayramı'nda çalışma esasları ve ücretlendirme konularına bu yazımızda yer verilmiştir.

İŞÇİLERİN TATİLİ DE 9 GÜNE ÇIKARILABİLİR Mİ

Arefe günü ile birlikte toplamdaüç buçuk günlük RamazanBayramı günleri özel ve kamu kesimi dâhil olmak üzere tüm çalışan işçiler açısından da aynı zamanda resmî tatildir.

Bayram öncesi 1,5 gün ise sadece memurlar için idari izin olup özel sektör işçileri için tatil değildir. Ancak özel sektör işçilerinin de bayram öncesi izinli sayılıp sayılmamaları tamamen işverenlerin inisiyatifinde bulunmaktadır. İşverenlerin işçilerini ücretli izinli saymasında yasal bir mahsur bulunmamaktadır.

İşveren işçilerine maliyet nedeniyle belirtilen sürelerde ücretli izin vermek istemiyorsa bu durumda telafi çalışmasını tavsiyede bulunuyoruz. Bu durumda işçiler de aynen memurların idari izinli sayıldığı bayram öncesi günlerde tatil fırsatını yakalarken işveren de bayram sonrasında çalışılmayan süreleri telafi çalışması ile telafi etme imkânına sahip olacaktır. Telafi çalışma süreleri fazla çalışma sayılmamaktadır.

BAYRAMDA ÇALIŞMA ESASLARI VE ÜCRETLENDİRME

Kural olarak bayramda işçilerin dinlenmesi ve çalışmaması esastır. Ancak bayram günlerinde işçilerin iradesi dâhilinde çalıştırılmasında kanuni bir engel bulunmamaktadır. Yeter ki mevzuata uygun olarak hakları eksiksiz uygulansın.

Ramazan Bayramı'nda işçilerin çalışıp çalışmamasına göre özel hakları bulunmakta olduğundan yapılacak ödemelerin hesabı da özellik arz etmektedir.

İş hukukumuzda dinî bayram günlerinde çalışma karşılığı olmaksızın o günün ücretinin ödeneceği, tatil yapılmayarak çalışıldığında ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretin ödenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

Resmî bayram günlerinde işçilerin çalıştırılmaması genel kural olmakla birlikte bayramda çalışıp çalışmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesiyle kararlaştırılması tarafların karşılıklı iradelerine bırakılmıştır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması şattır.İş yerlerinde çalışan işçilere her bir bayramgünü için;

Hiç çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak,

Tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ilave ücret ödenmesi gerekecektir.

Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde de işçi ücretlerinin işverence işçiye ödenmesi gerekmektedir.