Memurun emekli maaş hesabında aylık bağlama oranı

Sosyal güvenlik bütün vatandaşlarımız için temel haklar arasında bulunmaktadır. Ülkemizde çalışanların statüsüne göre kurulan sosyal güvenlik kurumları (işçilerin-SSK, memurların-Emekli Sandığı, esnaf ve diğer bağımsız çalışanların-Bağ-Kur) 20.05.2006 tarihinde yürürlüğe giren "Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı"na devredilerek ortadan kaldırılmıştı.

Ancak bu değişikliğe rağmen statüye dayalı sigortalılık devam ettiğinden çalışanların emeklilik işlemleri ve maaş hesaplamaları hâlen farklılık arz etmektedir.

Özellikle 3 ayrı aylık bağlama oranına denk gelen dönemlerde yüksek kazanç üzerinden çalışmaların ağırlıklı olarak 2008 öncesine denk gelen işçilerin ve serbest çalışan esnaf-sanatkâr, şirket ortakları ve diğer kendi nam ve hesabına çalışanlardan asgari ücret ve düşük ücret üzerinden sigortalı gösterilenlerin belirli hâllerde çalıştıkça emekli aylıklarının artma yerine azaldığı maalesef bilinen bir gerçektir.

Bunların dışında kalan memur ve diğer kamu görevlilerinden Emekli Sandığı'na tabi olanların ise çalıştıkça emekli aylıkları artmaktadır. Emekli Sandığına tabi olmayan memurların da yüksek emeklilik maaşları almaları için çok daha uzun süreler çalışması âdeta mecburiyet hâline gelmiştir. Keza 2008 Ekim öncesi ve sonrası göreve başlayan memurların emeklilik hesabı ve işlemleri de farklılık arz etmektedir. Bu yazımızda Emekli Sandığı'na tabi olan memurların maaş hesapları irdelenmiştir.

EMEKLİ SANDIĞINA TABİ OLAN MEMURLARIN AVANTAJI

Memur ve diğer kamu görevlilerinden Emekli Sandığı'na tabi olanların emekli aylıklarının ne şekilde hesaplanacağı ve hangi unsurlardan oluşacağı diğer çalışanlardan farklı olarak SGK'nın uygulama Kanunu yerine 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'na göre yapılmaktadır.

Emekli Sandığı'na tabi olan memurların emekli aylıkları, 5 unsurdan oluşmaktadır. Bunlar;

Aylık Göstergeleri,

Ek Göstergeler

Taban Aylığı

Kıdem Aylığı ve

Emeklilik Tazminatıdır.

Bu unsurlar yürürlükte bulunan memur aylık katsayıları esas alınmak suretiyle hesaplanan "Emekli Aylığı Bağlanmasına Esas Aylık" tutarının;

25 yıl için 75'i,

Fazla her tam yıl için 1 fazlası,

Eksik her tam yıl için 1 eksiği üzerinden hesaplanmaktadır.

Ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle, her ay emekli aylığı bağlanmasına esas aylık tutarının 1'inin on ikide biri oranında emekli aylığına ilave edilmektedir. Belirtilen çalışanların makam, temsil ve görev tazminatına müstahak olmaları hâlinde bu tazminatlar hesap edilen aylıklara ayrıca eklenmektedir.