Staj ve çıraklıkta, anayasamızın eşitlik ilkesi gözetilmeli

Staj ve çıraklık mağdurlarını uzun yıllardan beri takip etmekteyim. Hakikaten hiç bıkmadan usanmadan haklarını aramaya devam etmektedirler. Geçtiğimiz pazar günü yine İstanbul'da demokratik sınırlar içinde hiçbir taşkınlık yapmadan sadece haklarını aramak için coşkulu miting yaptılar.

Stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların emeklilik konusundaki yakınmalarını daha önceden de müteaddit kez kamuoyunun gündemine getirmiştim.

Keza gazetemize "Emeklilikte KademeAdalet" bekleyen okuyucularımızdan sonra en çok stajyer ve çırak olarak çalışmış olan okuyucularımızdan hemen her gün yağmur gibi sual ve talepler gelmektedir.

Hakikaten sosyal güvenlik mevzuatımıza bakıldığında maalesef stajyerler arasında emeklilikte avantaj sağlayan hizmet borçlanmaları açısından eşitlik ilkesine aykırı düzenlemelerin alenen bulunduğu izahtan varestedir.

Okuyucularımızdan gelen yoğun talep ve bu konudaki meraklarına her yeni gelişme olduğunda ışık tutmaya devam ediyoruz...

Stajyer ve çırakların emekliliklerini kolaylaştırmak maksadıyla şimdiye kadar TBMM'ye sayısız kanun teklifi verilmiştir. Ancak bu teklifler muhalefet milletvekilleri tarafından verilmiş olduğundan maalesef yasalaşmadılar.

Diğer yandan seçim dönemlerinde iktidar cenahıyla aynı ittifakta yer alan hemen hemen tüm partiler söz vermelerine rağmen bugüne kadar sözlerini yerine getirmediler.

Peki bu meselenin çözümü çok mu zor Elbette ki hayır. Hatta bu meseleyle ilgili geçmiş yıllarda emsal çözümler bile üretmişiz.

STAJYER VE ÇIRAKLARIN TALEPLERİ

Stajyer ve çıraklar, bizi hemen erken emekli edin diye bir talepte bulunmamaktadır.

Gazetemize gelen talep ve yakınmaların çoğu stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların bu çalışmalarının emeklilikte sigorta başlangıcı sayılması ya da bu süreler için borçlanma hakkının verilmesi noktasında toplanmaktadır.

STAJ ve ÇIRAKLIK TALEPLERİNİN ÇÖZÜMÜ

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulama (5510 s.) kanununa göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.

Stajyer ve çıraklık sigortası SSK kapsamında bulunmaktadır. Ancak emekliliğe yarayan uzun vadeli sigorta kolları diye tabir edilen yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları kapsamında bulunmamaktadır.