Memurun memura yaptığı: 6 milyonu aşkın memur ve emeklisini şoke etti!

Devlet Memurları Kanununda kamu görevlilerinin hiyerarşik konumu, sorumluluk düzeyi, yürütmüş oldukları görevin önemi, hizmet sınıfı, kadro ünvanıderecesi ve eğitim durumu gibi kriterler esas alınarak ek gösterge sistemi düzenlenmiştir. Geçtiğimiz yıl bu kapsamda, başta öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlileri ile yardımcı hizmetler sınıfına dâhil kadrolarda çalışanlar olmak üzere tüm kamu görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi yönünde düzenlemeler yapılmıştır.

Bu düzenlemeler 15.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Diğer yandan geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri esnasında en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltilmesi ve birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 Ek Gösterge verilmesi yönünde vaatlerde bulunuldu.

Genel olarak ek gösterge değişikliği başta emekli ikramiyesi ve emekli aylığı olmak üzere özlük haklarına olumlu yönde etki etmesi beklenmektedir. Ancak 22 bin TL vaadinin gerçekleşmesi yönünde oransal zam yerine 8 bin 77 TL tutarında uygulanan seyyanen zam, 75 yıllık memur ve memur emeklisi arasındaki bağı kopardı, 3600 ek gösterge kazanımlarını bile yok etti. Nasıl mı

Memurun memura yaptığını kimse yapmadı

Sosyal güvenlik sisteminin içinden gelen ve bu alanda en çok akademik ve uygulamalı çalışmalar ve eserler üreten uzman olarak seyyanen zammın nasıl onarılamaz tesirlerinin olduğunu gerek TV programlarında gerekse yazılı ve sosyal medyada defalarca dile getirmiştim.

Maalesef kendileri de memur hukukuna ve emeklilik sistemine tabi olan bürokratlar büyük bir iş yapmış gibi seyyanen zammı 6 milyonu aşkın memur ve memur emeklilerine dayattılar. Daha da önemlisi hiç vicdan azabı duymadan seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması için kesenek matrahına dahil etmediler.

Netice itibarıyla benim ilk defa ülke gündemine taşıdığım bu durum, memurlarda infiale yol açtı. Zira her memur, eninde sonunda emeklilikte bu problemle karşı karşıya kalacaktır.

Seyyanen zammın emeklilikte hiçbir faydası olmadığını, emekli olan memurlar acı tecrübe ile yaşayarak gördü. Çalışan memur ile memur emeklisi arasında 67-70 civarında seyreden makas öyle bir açıldı ki 50'lilerin altına hatta bazı memurlarda 44'lere kadar geriledi...

İkramiyeye yansımadı, 3600 ek göstergeyi frenledi

Geçen yıl temmuzdan itibaren 8 bin 77 TL tutarında uygulanan seyyanen, bu sene çalışmaya devam eden memurların maaşına 12 bin 125 TL civarında aynen yansıdı. Ancak 2024Ocak ayında EYT sevincini yaşamak için emeklilik planlayan memurlar bu 12 bin 125 TL tutarındaki seyyanen zamdan mahrum olmak bir yana ömürleri boyunca belki alacaklar en büyük toplu para olan emeklilik ikramiyesine de yansımadığını yine acı bir tecrübeyle öğrendi.

Yani hâlen memurların maaşına 12 bin 125 TL olarak ilave edilen seyyanen zammın emeklilik ikramiyesine hiçbir faydası ve yansıması yok.