Esnaf"Artık prim eşitlemeyapılsın" diyor!

Sosyal güvenlik sistemimizde statüye dayalı sigortalılık hâlen devam etmektedir. İşçiler 41-a kapsamında (SSK) sigortalı sayılmaktadır. İsteğe bağlı sigortaya prim ödeyenler, esnaf-sanatkâr, işveren, şirket ortağı ve diğer iş yeri sahipleri 41-b (eski adıyla Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmaktadır. Bu kapsamda sigortalı sayılanların emeklilik şartları, genel olarak sigortalılıklarının başladığı tarihe göre üç dönem esas alınarak belirlenmektedir.

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar EYT'li sayılmakta ve yaş şartı olmadan emekli olma imkânına sahip bulunmaktadır. Ancak emeklilik için gereken primleri SSK'lılara göre çok yüksek bulunması nedeniyle özellikle küçük esnaf ve sanatkârlar bu kez prime takıldılar.

ESNAF BAĞ-KUR'LULARIN PRİM PROBLEMİ

Hükûmet, hemen hemen her 2-3 yılda bir cazip şartlarla prim borçlarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemeler yapmasına rağmen erkek küçük esnaf yine de Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlanmaktadır. Hâl böyle iken emeklilik için gereken 9000 gün primin düşürülmesini talep etmektedir.

Esnaf ve sanatkâr odalarının bu durumu gündeme taşımasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konuda 9000 gün prim şartının 7200 gün prim şartına düşürülmesine yönelik vaatte bulunmuştur. Bu durumda 5 yıl daha az prim ödenmesi söz konusu olacaktır.

Vatandaşlara vermiş olduğu tüm vaatleri tek tek hayata geçiren Cumhurbaşkanımızın bu vaadi de yerine getireceği beklenmektedir. Gerekli yasal düzenleme gerçekleştikten sonra çok sayıda EYT'li Bağ-Kur'lu hemen emeklilik imkânına kavuşacaktır.

Kamuoyunda bu konuda tüm Bağ-Kur'luların faydalanacağına yönelik oluşan beklentinin yanlış olduğunun altını çizelim. Zira 9000 gün prim şartının 7200 gün prim şartına indirilmesi uygulamasında sadece küçük esnaf ve sanatkâr faydalanacaktır.

Bu kapsamda; Şoför esnafı, bakkal ve bayi esnafı, fırıncı, kebapçı, pastacı, lokantacı, berber, kuaför, kasap, kahvehaneci, kıraathaneci, manav ve terzi, tamirci gibi esnaf ve sanatkârların faydalanması mümkün olacaktır.

Şirket ortakları ve diğer iş yeri sahiplerinin bu uygulamadan faydalanmasının mümkün olmadığı belirtelim.

Kadın Bağ-Kur'luların ise EYT emeklilik için gereken primi şartı zaten 7200 gün prim olduğundan ayrıca bir indirim söz konusu olmayacaktır.

"BİR AN ÖNCE VAATLER İFA EDİLSİN!"