Emeklilerin maaşı neden eksik ödenir

Genel olarak SGK emekli maaş ve gelir ödemelerinden vergi, harç, prim ya da diğer herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.

Emekli maaşınız neyse 6 ay boyunca yeni güncelleme yapılıncaya kadar aynı miktarda olması gerekmektedir. Ocak ve temmuz aylarında kanun gereği zaten güncellenip artırılması mecburidir.

Buna rağmen çok sayıda okuyucumuzdan emekli maaşım bu ay eksik yattı şeklinde yakınmalar olmaktadır.

Peki emekli maaşlarında eksiklik neden olmuş olabilir

Bunun pek çok sebebi var.

Öncelikle emekli maaşlarını tabandan yani 14.469 TL'den alan emekliler sistemde maaşlarının aynı kaldığını, bu sebeple endişe duyduklarını belirtmektedirler. Bu endişelerin yersiz olduğunu hemen söyleyelim.

Yeni taban yani 16.881 TL'lik maaş için yasal süreç ve SGK hazırlıkları nedeniyle hemen sisteme yansımamaktadır. Dolayısıyla endişeye mahal bulunmamaktadır.

Emekli maaşlarının eksik yatması genel olarak muayene, ilaç, protez gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmaya binaen olabileceği gibi icra kesintisi, nafaka kesintisi, SGK borcu, banka borcu, yersiz ya da fazla ödenen emekli maaşının sonradan geri alınması gibi sebeplerle olabilir.

MUAYENE-İLAÇ KATILIM PAYI KESİNTİSİ

SGK, sağlık hizmetlerinden yararlanan genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden muayene katılım payı almaktadır. Diğer yandan;

Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

Vücut dışı protez ve ortezler ile

Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinden katılım payı almaktadır.

Belirtilen hizmetler nedeniyle emekli gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından SGK kesinti yapmaktadır. Dolayısıyla maaşların eksik yatmasının sebebi bu katılım payı olabilir.

SGK BORCU-İCRA-NAFAKA KESİNTİLERİ

SGK (5510 sayılı) Kanununa göre sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu SGK nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez.

Gelir, aylık ve ödenekler bu Kanuna göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haciz edilmesi mümkün bulunmamaktadır.