Emeklilerin beklentileri karşılandı mı

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kala 16 milyona yaklaşan bütün emeklilerin gözü pürdikkat hükûmet tarafından verilen sözlerin, vaatlerin ifa edilip edilmeyeceği ile büyümeden refah payı verilip verilmeyeceği odağında toplanmıştır.

Emeklilere yönelik yapılan maaş güncelleme çalışmalarını emeklilerden bile daha sıkı bir şekilde doğal olarak muhalefet partileri adım adım izlemiştir. Keza daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere 16 milyona yaklaşan emekli sayısına baktığımız zaman dünyadaki ülkelerin nüfusu ile karşılaştırıldığında Türkiye'deki emekli sayısının toplam 100 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

En yakın komşularımızdan biri olan Yunanistan'dan örnek verecek olursak, Yunanistan'ın nüfusu 10 milyon 678 bin. Bu durumda Türkiye'deki emeklilerin sayısı Yunanistan'ın nüfusundan yaklaşık bir buçuk kat daha fazla. Yine Tunus, Belçika, İsveç, Azerbaycan, Küba, Portekiz gibi 100 ülkenin nüfusundan daha fazla.

Her bir emeklinin eşi, çocuğu ya da bir yakını onunla birlikte hareket ettiği varsayıldığında yaklaşık 32 milyonluk bir seçmen kitlesi ortaya çıkmaktadır.

Şüphesiz emeklilerin tamamının aynı ekonomik saiklerle hareket etmeyecekleri bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte çok sayıda büyükşehir belediyesi seçimlerine önemli oranda tesir edecekleri de kuşkusuzdur. Hâl böyle iken hükûmet tarafından maaşlara yapılan güncellemeler emekli ve memurları tatmin etti mi

Binlerce emeklinin gazetemize ve sosyal medya hesaplarımıza göndermiş olduğu iletiler, yüz binlerce emeklinin sosyal medya ve diğer dijital platformlarda dile getirdiği talepler ile sendika ve emekli sivil toplum örgütlerinin bu yöndeki açıklamaları muvacehesinde komuoyuna yansıyan tepkiler bu yazımızda irdelenmiştir.

"TORBA YASA" İLE ZAMLAR KESİNLEŞTİ

Kamuoyunda "Mini Torba Kanun" olarak bilinen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Buna göre tüm SSK ve Bağ-Kur'lu emekli maaşlarına başlangıçta 5 puan verilen refah payı memur ve memur emeklilerin 49,25'e denk gelen zamlarına eşitlenmesi için ilave 11,68'e yükseltilmiştir.

Yine en düşük emekli maaşları da 7.500 TL'den 10.000 TL'ye yükseltilmiştir. Bu güncellemelere bakıldığında SSK ve Bağ-Kur'lu emekli maaşlarına sadece 11.68 refah payı verildiği, kök maaşlarına bakılmaksızın taban maaşları verilen oransal zamma karşın 10.000 TL'den az olanların bu rakama yükseltildiği, memur emeklilerine ise bir puan bile refah payı verilmediği görünmektedir.

EMEKLİLER VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI İSTİYOR

Malum dijital çağda yaşamaktayız. Söylenen ya da verilen hiçbir söz hiçbir kelime unutulmuyor. Ha bire dijital ortamda gündeme getiriliyor.

Dolayısıyla verilen sözlerin yerine getirilmesi son derece önem arz etmektedir.

Emeklilik sistemimize bakıldığında memur ve memur gibi sosyal güvenlik kapsamında bulunan kamu görevlilerinin emeklilik işlemleri ile emeklilik maaşlarının güncellenmesinin daha sade, anlaşılır ve köklü uygulamalara dayandığı görülmektedir. Yaklaşık 75 yıldan beri memur emeklileri maaşlarının güncellenmesinde her zaman aktif olarak çalışan memurlara bakmaktadır. Keza memurlara gelen güncellenmeler memur emeklilerine de uygulanmaktadır.