2024 yılında staj-çırak ücret ve destekleri

Kalifiye iş gücünün yetiştirilmesinde çıraklık ve stajyerlik uygulaması büyük önem taşımaktadır. Mesleki Eğitim Kanunu'na göre aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenen sözleşmelerle tespit edilmektedir.

Ancak, çıraklık ve stajyerlik eğitiminin cazip hâle getirilmesi için yasal olarak ücret konusunda taban öngörülmüş olup bu taban ücretlerin altında ücret ödenmemesi konusunda sınırlamalar konulmuştur. Ayrıca bu taban ücretler zamanla güncellenmekte ve devlet destekleri de sağlanmaktadır. Bütün bunların yanında çıraklık ve stajyerlerin sigorta primleri de bunların eğitim gördükleri okul tarafından karşılanmaktadır. Hâl böyle olunca çırak ve stajyer istihdamı cazip hâle gelmektedir. Üstelik çıraklık ve stajyerlik eğitimini müteakip bu kişiler hizmet akdiyle işe devam ettirilmeleri hâlinde bir de cazip SGK teşviklerinden de faydalanılması söz konusu olmaktadır.

DEVLET DESTEKLERİ

Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilerin ücretlerine yapılan devlet katkısı ödemelerinin, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından itibaren 5 eğitim ve öğretim yıl daha uzatılmıştır. Konuyla ilgili 5 Ocak 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte; Mesleki Eğitim Kanununun aday çırak ve çıraklar ile anılan Kanunun işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere aynı Kanunun kapsamında yapılacak ödemelerin asgari ücretin net tutarının 30'undan, kalfalık yeterliliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine yapılacak ödemelerin asgari ücretin 50'sinden az olamayacağına dair süre ile mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin;

20'den az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisinin,

20 ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte birinin,

Mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamının

İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında Devlet katkısı olarak ödenmesine ilişkin süre, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından itibaren 5 eğitim ve öğretim yılı uzatılması öngörülmüştür. Bu nedenle uygulama bu sene de devam edecektir.

STAJYER ÜCRETLERİ

Mesleki Eğitim Kanununda, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının;

20 ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde 30'una tekabül eden en az 5.100 TL ücret ödenmesi,

20'den az personel çalıştıran iş yerlerinde 15'ine tekabül eden en az 2.550 TL ücret ödenmesi,

Aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin 30'una tekabül eden en az 5.100 TL ücret ödenmesi,

Kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisine tekabül eden 8.500 TL ödenmesi gerekmektedir.